Καταμέτρηση φυτών με χρήση drone σε φυτείες καλαμποκιού, ηλιοτρόπιων και ζαχαρότευτλων


8 Οκτωβρίου 2022

 

Η καταμέτρηση των φυτών σε μια φυτεία είναι σημαντική για την αρτιότερη διαχείριση της & πρόβλεψη της απόδοσης της. Επιτρέπει στον παραγωγό να εκτιμήσει το πλήθος των φυτών, την πυκνότητα τους, τον ρυθμό βλάστησης, την υγεία τους αλλά και να λάβει έγκαιρες αποφάσεις που τελικά επηρεάζουν την σοδειά του. Οι συνήθεις παραδοσιακές (χειρονακτικές) μέθοδοι καταμέτρησης φυτών έχουν βοηθήσει τους καλλιεργητές εδώ και δεκαετίες. Βασίζονται σε οπτική επιθεώρηση και εμπειρική καταμέτρηση μικρών και προκαθορισμένων περιοχών μιας φυτείας. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι είναι επίπονες και κάθε άλλο παρά ακριβείς. Η κατά τόπους & κατακερματισμένη καταμέτρηση δεν παρέχει την πλήρη εικόνα και προβληματικές περιοχές με ανομοιόμορφη βλάστηση ή και ζιζάνια ενδέχεται να παραβλεφθούν. Η έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη πόρων και σε λιγότερα κέρδη κατά τη συγκομιδή.


Οι νέες τεχνολογίες όπως τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορούν να κάνουν αυτές τις εργασίες πιο έξυπνες και αποτελεσματικές. Με αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση, ως παραγωγοί μπορείτε πλέον να λαμβάνετε ακριβή δεδομένα, να λαμβάνετε έγκαιρες αποφάσεις και να μεγιστοποιείτε κέρδη και απόδοσεις.


Παραδόξως, αυτό δεν είναι τόσο περίπλοκο ή δαπανηρό όσο μπορεί να φαντάζει!


Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πως μπορείτε να μετρήσετε επακριβώς τον πληθυσμό των φυτών μιας φυτείας χρησιμοποιώντας ένα drone και μια πλατφόρμα (εφαρμογή) τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπως το Proofminder. Θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για τη συλλογή εικόνων και τη συνιστώμενη προσέγγιση για το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα και τα ηλιοτόπια. Οι πληροφορίες αυτές είναι επίσης χρήσιμες για άλλες καλλιέργειες όπως λαχανικά και οπωρώνες.


Εάν ήδη έχετε ένα drone ή σκέφτεστε να αγοράσετε ένα για να μετατρέψετε μια κουραστική εργασία σε μια διαδραστική διαδικασία και να έχετε ένα αποτέλεσμα υψηλής ακριβείας, συνεχίστε να διαβάζετε.

Θα μάθετε για τις ελάχιστες απαιτήσεις θα πρέπει να πληροί το drone σας, θα λάβετε συμβουλές πτήσεων αλλά και για πρακτικές προς αποφυγή. Τέλος θα μάθετε πώς να λαμβάνετε μια αναφορά ακριβούς καταμέτρησης μέσα σε λίγες ώρες χρησιμοποιόντας μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, από τις πολλές που κυκλοφορούν στην αγορά.


Γιατί και πότε χρειάζεστε ακριβή μέτρηση φυτών;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια καταμέτρηση χαμηλής ακρίβειας μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε μια ακριβή καταμέτρηση εάν στοχεύετε:

 • Να ελέγξτε την ποιότητα της σποράς σας, ειδικά εάν παράγετε σπόρους.

 • Να κατανοήστε τις ζώνες διαφορετικής παραγωγικότητας (παραλλακτικότητα) στα χωράφια σας.

 • Στη συλλογή δεδομένων ακριβείας κατά τη διάρκεια έργων έρευνας.

 • Να υπολογίστε την απόδοση μιας φυτείας με ακρίβεια ακόμη και από τα αρχικά της στάδια.

 • Να εντοπίσετε απατεώνες! (πχ. άγρια ζώα που καταπονούν την φυτεία σας).

 • Στη λήψη έγκαιρων αποφάσεων (πχ. στη μερική αναφύτευση μιας φυτείας).

 • Στην αύξηση της προσβλεπόμενης απόδοσης για την επίτευξη των στόχων της παραγωγής σας.


Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα μιας αυτοματοποιημένης καταμέτρησης πληθυσμού φυτών;


Μέσα από τα αποτελέσματα που δημιουργεί μια πλατφόρμα όπως το Proofminder, μπορείτε να ενημερωθείτε για:

 • Πυκνότητα φυτών και σειρών.

 • Ακριβή καταμέτρηση φυτών.

 • Κάθε φυτό επισημαίνεται στο χωράφι με ακριβείς συντεταγμένες.

 • Φυτά που διακρίνονται από φαινότυπο (πχ. τα αρσενικά και θηλυκά φυτά υβριδικού καλαμποκιού επισημαίνονται με διαφορετικό χρώμα).

 • Λειτουργία μεγέθυνσης για ανάλυση συγκεκριμένων ζωνών, σειρών ή φυτών.

Εικόνα 1: Λεπτομερής προβολή μιας καταμέτρησης στην πλατφόρμα Proofminder


Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για καταμέτρηση φυτών με χρήση drone και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ);

Η εκτίμηση του αριθμού των φυτών και της πυκνότητάς τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της απόδοσης στην αρχή μιας καλλιεργητικής περιόδου. Οι ακριβείς πληροφορίες εδώ είναι μια ευκαιρία να σώσετε την απόδοση εάν κάτι πάει στραβά στην αρχή αλλά και να βελτιώσετε τη συγκομιδή σας. Για να συγκεντρώσετε κατάλληλες εικόνες για περαιτέρω ανάλυση, λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές για τα φυτά και τον καιρό.


Τα φυτά σας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φαίνονται από τον αέρα, αλλά το φύλλωμα τους να μην επικαλύπτει το ένα το άλλο για να διακρίνοναι τα φυτά και να μπορεί να εκτιμηθεί η πυκνότητα φύτευσης. Για παράδειγμα, για την ακριβή μέτρηση του καλαμποκιού, ένα φυτό θα πρέπει να έχει περίπου 3-7 φύλλα (V3-V7 στάδια βλάστησης). Ο καιρός πρέπει να είναι σταθερός κατά τη διάρκεια της λήψης, έτσι ώστε ο αισθητήρας να μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες, είτε έχει ήλιο είτε συννεφιά.


Επίσης, δεν πρέπει να φυσάει πολύ. Σημειώστε ότι η ταχύτητα του ανέμου μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με το ύψος πτήσης. Ποιο υψόμετρο είναι κατάλληλο για μέτρηση βάσης; Δείτε παρακάτω!

Εικόνα 2: Χωράφι καλαμποκιού με νεαρά φυτά


Εικόνα 3: Χειροκίνητη καταμέτρηση καλαμποκιού


Λήψη εικόνων με drone – οδηγίες και συμβουλές


Η ιδανική ανάλυση για την καταμέτρηση φυτών από ένα drone εξαρτάται από το είδος της φυτείας και το στόχο που βάζουμε. Για τον ακριβή υπολογισμό του καλαμποκιού, των ηλιοτρόπι