top of page

Λίπανση σιταριού με DJI AGRAS T30 στην Ιαπωνία


27 Οκτωβρίου 2022Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο αντιπρόσωπος της DJI Agriculture στην Ιαπωνία, η FREEPERSON Co. Ltd., διεξήγαγε ένα πείραμα σχετικά με τη διασπορά λιπασμάτων με το DJI AGRAS T30 σε μία καλλιέργεια σιταριού του Συνεταιρισμού Kasuga στην επαρχία Kagawa. Η δοκιμή αποσκοπούσε στη εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας διανομής λιπασμάτων από αέρος με χρήση drone. Ήδη από το 2018, ο συνεταιρισμός Kasuga πραγματοποιεί ψεκασμούς σε ρύζι, σιτάρι και σόγια, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσαν drone για να εφαρμόσουν λιπάσματα.


Η περιοχή Kagawa βρίσκεται στο νησί Σικόκου, μια περιοχή με ζεστό κλίμα και λίγες βροχοπτώσεις. Η περιοχή είναι ιδανική για την καλλιέργεια σιταριού, γεγονός που εξηγεί γιατί η περιοχή αυτή είναι η κύρια περιοχή παραγωγής σίτου στο Σικόκου αλλά και σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Για να πληρούνται τα κριτήρια για την περιεκτικότητα του σιταριού σε πρωτεΐνες, πρέπει να προστεθούν λιπάσματα με βάση το άζωτο σε συγκεκριμένη φάση της καλλιέργειας. Για το υπό δοκιμή σιτάρι, οι απαιτήσεις στη νομαρχία Kagawa υπαγορεύουν ότι η χρήση λιπασμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι τα 30 kg/στρέμμα. Ως εκ τούτου, η ομοιόμορφη κατανομή της λίπανσης στο χωράφι είναι πολύ σημαντική.


Για αυτό το πείραμα, επιλέχθηκαν δύο χωράφια ίσου μεγέθους, 1,74 στρεμμάτων, για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα και η ομοιομορφία εξάπλωσης του λιπάσματος με drone σε σύγκριση με τη χειροκίνητη διασπορά.


Πέντε εργαζόμενοι του συνεταιρισμού ξεκίνησαν απλώνοντας τα λιπάσματα χειροκίνητα στο ένα χωράφι, κάτι που χρειάστηκε 20 λεπτά.Με την ολοκλήρωση, ήρθε η ώρα του T30. Αφού ο πιλότος όρισε τις παραμέτρους και τη διαδρομή πτήσης από το χειριστήριο, εκτόξευσε το drone με το πάτημα ενός κουμπιού.


Σε περίπου δύο λεπτά το drone ολοκλήρωσε την εργασία του!Παράμετροι διασποράς

Ταχύτητα πτήσης (km/h)

​15 km/h

​Πλάτος απλώματος (m)

5,5-6 m

​Υψόμετρο πτήσης (m)

​4 m

​Ποσότητα Διασποράς (kg/ha)

​30 kg/στρ.

​Ταχύτητα περιστροφής φτερωτής (r/min)

​1.100 r/min

​Λειτουργία

​Auto


Συμπέρασμα


Κρίνοντας από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν 30 ημέρες μετά τη λίπανση, συμπεραίνεται οτι η ομοιομορφία της διασποράς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των καλλιεργειών. Στο χωράφι που λιπάνθηκε χειροκίνητα και λόγω ανομοιόμορφης εφαρμογής, μέρος του σιταριού ωρίμασε καθυστερημένα, καθώς αρκετά σημεία του χωραφιού δέχθηκαν υπερβολική δόση αζωτούχων λιπασμάτων. Αυτό όχι μόνο επηρεάζει δραματικά την ποιότητα, αλλά και την απόδοση της καλλιέργειας.


Στο άλλο χωράφι, οι καλλιέργειες που λιπάνθηκαν με χρήση drone παρουσίασαν αισθητά πιο υγιή και ομοιόμορφη ανάπτυξη.Αφού είδαν τα αποτελέσματα της χρήσης drone, οι ντόπιοι αγρότες σχολίασαν ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν στα χωράφια. Tα drone τους προσφέρουν έναν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο φροντίδας των καλλιεργειών τους, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη διασπορά και κάλυψη. Ο τοπικός συνεταιρισμός αποφάσισε να υιοθετήσει τα drones και σε εφαρμογή λιπασμάτων: «Θα πραγματοποιήσουμε μια σύντομη ενημερωτική συνάντηση με παραγωγούς σιταριού για να τους γνωρίσουμε τα γεωργικά drones της DJI».


"Οι απαιτήσεις περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη για το σιτάρι μας μπορούν να καλυφθούν πλήρως χρησιμοποιώντας το T30. Αυτό είναι υπέροχο!" είπε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού.


DJI Agriculture στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει προβλήματα γήρανσης του πληθυσμού της καθώς και μειωμένου εργατικού δυναμικού. Οι αγρότες από τον συνεταιρισμό Kasuga ανέφεραν ότι όλοι τους ήταν άνω των 65 ετών. Συνολικά στη Ιαπωνία από τα 1,7 εκατομμύρια αγρότες που αντιπροσωπεύουν το 8% του συνολικού πληθυσμού, το 75% είναι άνω των 60 ετών και το 50% άνω των 70 ετών.Το έντονο ανάγλυφο της Ιαπωνίας σημαίνει περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη & σε πολλές περιπτώσεις δυσπρόσιτα αγροτεμάχια. Το γεγονός αυτό καθιστά τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα αυτή κατάλληλες για χρήση drone. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς του εδάφους και με υψηλότερες αποδόσεις από τη χειρωνακτική εργασία, τα drones είναι σαφώς καταλληλότερα για να αντιμετωπίσουν ακόμη το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.Το 2016, η DJI Agriculture εδραίωσε την παρουσία της στην Ιαπωνία και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια περιζήτητη μάρκα στην χώρα. Έχει ξεχωρίσει ως πάροχος έξυπνων & προηγμένων υπηρεσιών γεωργικής τεχνολογίας μεταξύ των Ιαπώνων αγροτών και τους βοηθάει να λύσουν προβλήματα που σχετίζονται με τη γήανση του πληθυσμού της υπαίθρου. Σήμερα στην Ιαπωνία η DJI Agriculture κατέχει έχει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 70% στα γεωργικά drones.


Αντιπρόσωπος Ιαπωνίας DJI: FREEPERSON Co., Ltd.

Iστότοπος: https://www.freeperson.info

 

Τό άρθρο είναι μια μετάφραση από το blog της DJI Agriculture, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 27/10/2022. Διαβάστε το άρθρο στη αρχική του μορφή εδώ.


Comments


bottom of page