4 Τρόποι που τα ΣμηΕΑ αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαϊές
top of page

4 Τρόποι που τα ΣμηΕΑ αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαϊές

Έγινε ενημέρωση: 13 Απρ 2021


Στις 8 Νοεμβρίου του 2018, μια δασική πυρκαγιά έκαψε τις πόλεις Paradise και Magalia στη Βόρεια Καλιφόρνια, καταστρέφοντας περισσότερες από 13.000 κατασκευές και σκοτώνοντας περισσότερους από 80 ανθρώπους. Κάποιοι ακόμη αγνούνται.



Ο Romeo Durscher, Ανώτερος Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας στη DJI, βρέθηκε στη περιοχή για την υποστήριξη 16 ομάδων διάσωσης & εκτάκτων αναγκών στη Βόρεια Καλιφόρνια. Αναφέρει ότι «υπήρχαν δάκρυα στα μάτια μας όταν συναντήσαμε μια καμένη αναπηρική καρέκλα στον αυτοκινητόδρομο ή τα πολλά καμένα ζώα στην ύπαιθρο». Η συγκεκριμένη φωτιά χαρτηρίστηκε ως «η πιο θανατηφόρα και καταστροφική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Αυτή η πυρκαϊά, η Camp-fire όπως ονομάστηκε, κατέκαψε 153.000 στρέμματα γης και θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά εάν δεν υπήρχαν τα αεροσκάφη της DJI που χρησιμοποιούσαν οι πυροσβέστες της πυροσβεστικής του Menlo Park που επόπτευαν την περιοχή.


Η πυροσβεστική του Menlo Park έστειλε το νέο της DJI Mavic 2 drone σε 518 διαφορετικές πτήσεις χαρτογράφησης μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να αναμεταδώσει βίντεο και εικόνες της περιοχής στους αξιωματικούς της υπηρεσίας.


Ένας αυξανόμενος αριθμός πυρκαγιών εκτός ελέγχου στο Βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, όπως το Camp Fire και μια ακόμη πυρκαγιά στην περιοχή Yosemite, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τα οφέλη που παρέχουν τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στις διαδικασίες απόκρισης και διάσωσης.


"Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις" δήλωσε ο David Danielson, ένας από τους δύο πιλότους του προγράμματος ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Τμήματος του Λος Άντζελες (LAFD) και συνεχίζει "με χρήση ΣμεΕΑ, έχετε επίγνωση της κατάστασης, μετριάζετε τον κίνδυνο, προλαμβάνετε τραυματισμούς στους πυροσβέστες και σώζετε περιουσίες"


Τα ΣμηΕΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για δασικές πυρκαγιές που μπορούν εύκολα να βγουν εκτός ελέγχου και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο πιλότους και πλήρωματα. Υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο αντίδρασης μεταξύ της έναρξης μιας πυρκαγιάς και μιας κατάστασης εκτός ελέγχου. Τα ΣμηΕΑ δίνουν στους πυροσβέστες μια εικόνα του εδάφους από ψηλά και τους βοηθούν να καθορίσουν προς τα πού κινείται μια φωτιά, ώστε να μπορούν γρήγορα να αποφασίσουν για το πού πρέπει να πάνε τα επίγεια τμήματα και ποιές περιοχές πρέπει να εκκενωθούν.


Αν είστε πυροσβέστης υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την έρευνα και τη διάσωση, τα οφέλη των ΣμηΕΑ είναι τεράστια. Δείτε παρακάτω τα βασικά 4 οφέλη μέσα από παραδείγματα άλλων συμβάντων.



1. Με τα ΣμηΕΑ συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες για ένα περιστατικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Ένα ΣμηΕΑ σας βοηθά να αποφασίσετε μέσα σε λίγα λεπτά για το είδος και την ποσότητα των δυνάμεων θα στείλετε σε ένα συμβάν. Ορισμένα αεροσκάφη είναι επίσης εξοπλισμένα με θερμικούς αισθητήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπέρυθρη ακτινοβολία βοηθόντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης να εντοπίζουν θερμικές υπογραφές εγλωβισμένων ανθρώπων και μικροεστίες φωτιάς (hotspots) που δείχνουν προς τα που κινούνται οι πυρκαγιές & προς ποιά κατεύθυνση εξαπλώνονται. Πριν καν το σύνολο των δυνάμεων φτάσουν στο περιστατικό, οι διοικητές είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο και μόνο από εικόνες που βλέπουν ζωντανά στον υπολογιστή τους.


Στις 4 Αυγούστου 2018 μια πυρκαγιά έπληξε τη γερμανική πόλη Hechingen. Οι πυροσβέστες έπρεπε να αγωνιστούν ενάντια στους ανέμους που εξαπλώνονταν σε κοντινές δασικές και κατοικημένες περιοχές. Οι διάφοροι χείμαροι της περιοχής ήταν στεγνοί, ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που έφτασε είχε μόλις 2000 λίτρα νερού.




Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Hechingen χρησιμοποίησε ένα σύστημα ΣμηΕΑ αποτελλούμενο από ένα εαροσκάφος Matrice 210, μια θερμική κάμερα Zenmuse XT και μια οπτική κάμερα υψηλής ευκρίνειας, την X4S. Το σύστημα τροφοδοτούσε με πληροφορίες το διοικητή της μονάδας συμβάντων και τον βοήθησε στο να επιλέξει προς τα που να κατευθύνει τους πόρους του, περίπου πόσες μονάδες (οχήματα) να στείλει και πότε να αυξηθεί η παροχή νερού προς τις μονάδες. Στο τέλος, η πυρκαγιά κατασβέστηκε με μόλις 5.000 λίτρα νερού αναμεμειγμένο με πεπιεσμένο αφρό. Τα ΣμηΕΑ όχι μόνο βοήθησαν στην εξοικονόμηση νερού αλλά και στο να επιταχυνθεί ο χρόνος αντίδρασης βοηθώντας την Ταξιαρχία να στείλει τα πληρώματα πιο γρήγορα στο περιστατικό με το ακριβές ανθρώπινο δυναμικό, οχήματα και προμήθειες.




"Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μας έδωσε ο εξοπλισμός ήταν κατά την αναζήτηση των hotspots και στην κατάσβεσή τους", διοκητής Bulach, πυροσβεστικό τμήμα Hechingen, Γερμανία

"Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μας έδωσε ο εξοπλισμός ήταν κατά την αναζήτηση των hotspots και στην κατάσβεσή τους", δήλωσε αργότερα ο αρχηγός της πυροσβεστικής του Hechingen, ο διοικητής Bulach, "Η ταυτόχρονη ανάπτυξη των XT και X4S μας έδωσε ακριβείς πληροφορίες ως προς ποιά hotspots (εστίες) να προσβάλλουμε και μετά από πόσο χρονικό διάστημα φτάσαμε σε ασφαλή κατάσταση."



2. Τα ΣμηΕΑ προστατεύουν το ανθώπινο δυναμικό των μονάδων.


Τα ΣμηΕΑ σας βοηθούν να παρακολουθείτε τα πλήρωματά σας & να είστε βέβαιοι ότι τα στέλνετε προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι οι δυνάμεις είναι ασφαλείς. Σας βοηθούν επίσης να αποφασίσετε αν θα πρέπει να στείλετε επιπλέον δυνάμεις.


Στις 13 Αυγούστου 2017, οι πυροσβέστες στο Yosemite πολεμούσαν μια πυρκαγιά 9 ημερών στο Southfork της Καλιφόρνια. Πετώντας αεροπλάνα στα στενά φαράγγια της περιοψής ήταν επικίνδυνο εξαιτίας των πολλών εστιών καπνού. Ταυτόχρονα, μια απροσδόκητη καταιγίδα διασκόρπισε τη φωτιά, θόλωσε την κύρια γραμμή συγκράτησης του μετώπου της και η φωτιά απειλούσε να εξαπλωθεί σε κοντινά χωριά. Η πυροσβεστική του Yosemite χρησιμοποίησε ένα DJI drone με θερμιή κάμερα Zenmuse XT στις πρώτες πρωινές ώρες πριν από τη μετακίνησή των επίγειων τμημάτων για να χαρτογραφήσει τα μέτωπα της φωτιάς. Το drone επέστρεφε ζωντανή εικόνα της κατάστασης στους επιχειρησιακούς διοικητές των μονάδων. Ο Tony Eggiman, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Menlo, θυμάται τον επιχειρισιακό διοικητή του να του λέει οτι οι εικόνες από τα ΣμηΕΑ έριξαν την αρτηριακή μου πίεση από περίπου το 200 σε περίπου 100. "Ήταν πραγματικά χαρούμενος!".


Τα ΣμηΕΑ κρατούν τους πυροσβέστες ασφαλείς, καθώς προσεγγίζουν τη φωτιά και άλλα επικίνδυνα σημεία & σώζουν ζωές, προσωπικού & πολιτών.



3. Τα ΣμηΕΑ επιτρέπουν τη γρήγορη χαρτογράφηση για την απόκριση σε περιστατικά, καθώς και στην αποκατάσταση μετά από καταστορφές.


Πολλά drones φέρουν δύο διαφορετικές κάμερες: μια οπτική και μια θερμική. Η οπτική κάμερα δίνει μια πραγματική εικόνα για διαφορετικές καταστάσεις. Μπορείτε να εντοπίζετε εύκολα πράγματα όπως η πυροσβεστική σας ομάδα ή κοντινό εξοπλισμό. Ο θερμικός δέκτης ανιχνεύει τις θερμικές υπογραφές ανθρώπινων, ζώων & πυρκαγιών.


Τα ΣμηΕΑ πετούν χαμηλότερα από επανδρωμένα ελικόπτερα, παρέχοντας μια πιο ξεχωριστή εικόνα ενός περιστατικού και μπορούν να πλοηγηθούν σε στενούς ή επικίνδυνους χώρους όπου δεν θα τολμούσε να πάει πιλότος επανδρωμένου ελικοπτέρου. Με τις δυνατότητες θερμικής απεικόνισης που έχουν, μπορούν να εντοπίσουν hotspots σε ένα περιστατικό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να δουν ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι ακόμη και σε περιοχές με παχύ καπνό.


Τα αεροσκάφη διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο μετά την καταστολή μιας πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο Carr, οι πιλότοι της πυροσβεστικής πετώντας σε χαμηλή πτήση μπόρεσαν να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής. Για τους πολίτες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αυτό παρείχε ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τις υλικές ζημιές για την εκτίμηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων σε ταχύτερο χρόνο, επιτρέποντας στους πληγέντες να πάρουν πιο γρήγορα μέτρα για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.




Ο Ron Early, επικεφαλής του Πυροσβεστικού τμήματοσ της Βόρειας Καρολίνας, ανέφερε ότι στους 18 μήνες χρησιμοποιούν αεροσκάφη, έχουν σώσει τουλάχιστον μία ζωή την εβδομάδα παραπάνω από ότι θα είχαν χωρίς τα ΣμηΕΑ.


4. Τα ΣμηΕα σας παρέχουν ακριβή στοιχεία για σωστή λήψη αποφάσεων.


Οι πυρκαγιές συχνά αφορούν σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας όπου οι επιχειρισιακοί διοικητές πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του προσωπικού και μονάδων. Τα ΣμηΕΑ καταγράφουν λεπτομερή δεδομένα και πληροφορίες από το πεδίο και μεταδίδουν ζωντανή ροή εικόνας προς στα κέντρα επιχειρήσεων. Έχοντας ζωντανή είκόνα ενός περιστατικού, μπορείτε να δείτε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε πληροφορίες τρίτων. Ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει και πού. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τα πλήρωματά σας, να βλέπετε την τοποθεσία τους και να τους καθοδηγείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.


Τα αεροσκάφη επέτρεψαν στους πυροσβέστες της επαρχίας Gaoming, του Foshan στη Νότια Κίνα, να εκκενώσουν 960 άτομα όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο βουνό Lingyun κοντά στην περιοχή, στις 12 Δεκεμβρίου 2019.


Ένα DJI Mavic 2 Enterprise Dual (M2ED) ενεργοποιήθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την άφιξη της πρώτης μονάδας στο περιστατικό για γρήγορη επίγνωση της κατάστασης. Δύο λεπτά αργότερα, απογειώθηκε και ένα δεύτερο ΣμηΕΑ, ένα Matrice 210 V2, δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες με χρήση ενός ισχυρου 30x οπτικού zoom με το οποίο ήταν εφοδιασμένο. Το Μavic παρείχε στα πληρώματα μια γρήγορη εικόνα της κατάστασης ενώ το Matrice παρείχε λεπτομερείς εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη συνολική συνειδητοποίηση της κατάστασης. Ο συνδυασμός αυτός έσωσε περισσότερες ζωές, προστάτευσε πυροσβέστες και μέιωσε το συνολικό κόστος της πυρόσβεσης.




Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού τμήματος του Λος Άντζελες, Richard Fields, σε έκθεση το Μαρτίου 2019, "Η έγκαιρη και ακριβής επικοινωνία είναι απαραίτητη για την εξεύρεση των κατάλληλων πόρων για την άμβλυνση ενός περιστατικού".


Οι αεροσκάφη έχουν κερδίσει έδαφος στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και οι κυβερνητικοί οργανισμοί που βλέπουν προς το μέλλον επεκτείνουν τη χρήση τους σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες, τα δημόσια έργα, οι υπηρεσίες μεταφοράς και διάσωσης.



 

Μεταφρασμένο κέιμενο από το blog της DJI. Δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ. Η DJI είναι κορυφαία εταιρεία κατασκευής ΣμηΕΑ στον κόσμο.

bottom of page