Εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας σε Μηλιές (Ελλάδα)
top of page

Εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας σε Μηλιές (Ελλάδα)


Πειραματική εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας στην Ελλάδα σε μήλα έγινε πρώτη φορά το 2005 με χαρτογράφηση της παραγωγής σε οπωρώνα 8 στρεμμάτων στην Πτολεμαΐδα και συνεχίστηκε σε οπωρώνα 50 στρεμμάτων στη περιοχή Αγιάς, Λάρισας.


Από τις πρώτες μετρήσεις έγινε φανερό ότι υπήρχε μεγάλη παραλλακτικότητα στην παραγωγή & στους δυο αγρούς. Η χαρτογράφηση της παραγωγής που έγινε με τα χέρια πραγματοποιήθηκε με ζύγισμα των κιβωτίων συγκέντρωσης των καρπών. Αποδείχθηκε ότι τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής δεν ήταν στις περιοχές του αγρού με την υψηλότερη παραγωγή, εκτός από το μέγεθος των καρπών.


Η εργασία στα μήλα συνεχίστηκε κατά τη διετία 2011-2012 με πρόσθετη μέτρηση τον δείκτη βλάστησης NDVI. Οι μετρήσεις έγιναν σε όλη τη βλαστική περίοδο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης σημαντική παραλλακτικότητα στην παραγωγή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οπωρώνα, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για συσχέτιση του αριθμού των ανθέων με την τελική παραγωγή. Οι μετρήσεις του NDVI έδειξαν ότι η παραλλακτικότητα του δείκτη βλάστησης στην αρχή της περιόδου (Μάιο) παρουσιάζει υψηλή συσχέτιση με την τελική παραγωγή. Βάσει των μετρήσεων εφαρμόστηκε διαφοροποιημένη αζωτούχος λίπανση. Για να συγκριθεί η τακτική του παραγωγού με τη διαφοροποιημένη λίπανση, αυτή εφαρμόστηκε σε εναλλακτικές σειρές δένδρων.


Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το κέρδος του παραγωγού από την εφαρμογή μεταβλητών δόσεων του λιπάσματος ήταν σημαντικό και τις δύο χρονιές της έρευνας. Αν θεωρηθεί ότι η τιμή πώλησης των μήλων ήταν 0.30€/kg και ότι η τιμή του λιπάσματος ήταν 0.70€/kg και για τις δύο χρονιές, τότε για το 2011 η ποσότητα του λιπάσματος που χρησιμοποιήθηκε με την μεταβλητή λίπανση μειώθηκε κατά 32.4% σε σχέση με την ομοιόμορφη εφαρμογή και το κέρδος του παραγωγού αυξήθηκε κατά 21%. Το 2012 αντίστοιχα, η μείωση της ποσότητας του λιπάσματος με την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας ήταν της τάξης του 56.6% και το κέρδος του παραγωγού αυξήθηκε κατά 9%.

Οι γραμμές του οπωρώνα όπου εφαρμόστηκαν μεταβλητές δόσεις λιπάσματος είχαν μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τις υπόλοιπες γραμμές. Αυτό είναι λογικό, καθώς χρησιμοποιήθηκε πολύ λιγότερο λίπασμα από ότι θα χρησιμοποιούνταν με την ομοιόμορφη εφαρμογή. Παρά την μειωμένη παραγωγή η εφαρμογή μεταβλητών δόσεων λιπάσματος αποδεικνύεται πολύτιμη καθώς με την χρήση μικρότερης ποσότητας λιπάσματος το καθαρό κέρδος του παραγωγού αυξήθηκε αισθητά. Σημαντικό είναι επίσης ότι η μικρότερη παραγωγή συνδυάστηκε με βελτίωση & των ποιοτικών χαρακτηριστικών.


Από την παραπάνω έρευνα αλλά και από άλλες που έχουν γίνει στη χώρα μας, προκύπτει ότι η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να εφαρμοστεί από τους ‘Ελληνες αγρότες με σημαντική ωφέλεια για τους ίδιους και τη γεωργία της χώρας. Απεδείχθη ότι ακόμα και μικρά αγροκτήματα μπορούν να ωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες.


Απόσπασμα από: Γεωργία Ακριβείας σ. 227-238, Φουντάς Σ. – Γέμτος Θ., ΣΕΑΒ 2015


bottom of page