Πώς να πιλοτάρετε το drone σας: Οδηγός αρχαρίων
top of page

Πώς να πιλοτάρετε το drone σας: Οδηγός αρχαρίων

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021




Μόλις αποκτήσατε το πρώτο σας drone, συγχαρητήρια! Έχετε κάνει το πρώτο βήμα σε έναν νέο κόσμο. Ένα νέο κόσμο με απεριόριστες προοπτικές και βαθμούς ελευθερίας που αψηφά τη βαρύτητα και που σας επιτρέπει να κινείστε με άνεση στον αέρα. Τα με επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μπορούν να είναι διασκεδαστικά μέσα για πτήσεις ελεύθερου χρόνου ή και για πιο συγκεκριμένες εργασίες όπως η επαγγελματική αεροφωτογράφηση, η χαρτογράφηση και η γεωργία. Ενώ η χρήση ενός τέτοιου αεροσκάφους αυτό μπορεί να φαντάζει κάπως παράξενη στην αρχή, με μερικά απλά βήματα μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του αεροσκάφους σας και να πετάτε με ασφάλεια.


Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα σημαντικά βήματα που οφείλετε να γνωρίζετε για να πετάτε το νέο σας drone με ασφάλεια.



Πίνακας περιεχομένων:


1. Πόσο καλά γνωρίζεις το drone σου;

2. Χειριστήρια drone

3. Πού μπορείς να εξασκηθείς & να μάθεις να πετάς;

4. Λίστα ελέγχων πριν από την πτήση

5. Απογείωση και προσγείωση

6. Χρήσιμες Συμβουλές πτήσης

7. Συμβουλές ασφαλείας



1. Πόσο καλά γνωρίζεις το drone σου;


Πριν απογειωθείτε, αφιερώστε μερικά λεπτά για να εξοικειωθείτε με το αεροσκάφος σας. Μάθετε τις λειτουργίες του χειριστηρίου, τις ρυθμίσεις και ανακαλύψτε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της μπαταρίας. Είναι επίσης καλή ιδέα είναι να πραγματοποιήσετε μια έρευνα σχετικά με τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και τα αεροπλάνα στην περιοχή σας.


Να γνωρίζετε οτι για να πετάτε νόμιμα drones έως 25kg κατά την απογείωση, οφείλετε να είστε κάτοχος ενός διπλώματος της Ανοικτής κατηγορίας μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Open UAS Category)

Ακόμη και αν δεν έχετε πετάξει ποτέ με ένα drone πριν, μπορείτε να εκπαιδευτείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα με λίγη εξάσκηση. Πολλά drones προσφέρουν αυτοματοποιημένες πτήσεις και προσομοιωτές για αρχάριους που σας επιτρέπουν να συνηθίσετε τις λειτουργίες τους και να πετάτε με ασφαλή τρόπο, χωρίς να βάζετε το drone σας ή άλλους σε κίνδυνο. Πολλά από τα drones της DJI προσφέρουν προσομοιωτή που συνδέει το χειριστήριο με το τηλέφωνο ή το tablet σας. Υποστηρίζουν επίσης μια λειτουργία αρχαρίων που περιορίζει το υψόμετρο και την τελική ταχύτητα του αεροσκάφους. Αυτές οι δύο λειτουργίες δίνουν τη δυνατότητα τους αρχάριους πιλότους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους πριν ξεκινήσουν μια πραγματική πτήση.





2. Χειριστήρια Drone


Τα πιο πολλά drones στην αγορά κάνουν χρήση μιας τυποποιημένης διάταξης χειριστηρίου, αποτελούμενη από joysticks ελέγχου και κουμπιά. Αν και η εμφάνιση ορισμένων χειριστηρίων μπορεί να διαφέρει ως προς το σχήμα και το μέγεθος, οι βασικές λειτουργίες ελέγχου είναι οι ίδιες. Για λόγους απλότητας, σήμερα θα μιλήσουμε για το χειρισμό αεροσκαφών ευρείας χρήσης της DJI όπως το Mavic, το Phantom και το Spark.





Πιέζοντας το αριστερό joystick προς τα επάνω (μπροστά) ανυψώνουμε το αεροσκάφος, ενώ πιέζοντας προς τα κάτω (πίσω) προσγειώνουμε το αεροσκάφος. Εναλλακτικά, πιέζοντας το ίδιο joystick προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά περιστρέφουμε το αεροσκάφος μας αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα αντίστοιχα.


Το δεξί joystick ελέγχει την κατεύθυνση του αεροσκάφους. Πιέζοντας το δεξιό joystick προς τα επάνω, προς τα κάτω, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, το drone κινείται προς τα εμπρός, προς τα πίσω, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, αντίστοιχα.


Πιθανότατα το χειριστήριο θα έχει επίσης αρκετά κουμπιά για τον έλεγχο της κάμερας. Αυτά τα κουμπιά μας επιτρέπουν να παίρνουμε φωτογραφίες, να εγγράφουμε βίντεο, να περιστρέφουμε την κάμερα ή να την μετακινούμε, καθώς και να μας δίνουν πρόσβαση στα μενού εξειδικευμένα πτήσεων & λήψεων. Εξασκηθείτε για τις λειτουργίες του κάθε κουμπιού πριν τη πρώτη σας πτήση.


Η διάταξη των χειριστηρίων γενικά τα κάνει φιλικά στο χρήστη & εύκολα στη λειτουργία. Απλά φροντίστε να θυμάστε ποια είναι η μπροστινή πλευρά του drone σας, έτσι ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε πότε το drone κινείται προς τα εμπρός και πότε προς τα πίσω. Για περισσότερη ασφάλεια, να έχετε πάντα το drone σε λειτουργία GPS καθώς πετάτε, έτσι ώστε να πλανάρει και να διατηρεί τη θέση του στον αέρα ακόμη και εάν χάσετε το έλεγχο του χειριστηρίου.




3. Πού μπορείς να εξασκηθείς & να μάθεις να πετάς;


Μόλις αντιληφθείτε το τρόπο λειτουργίας του χειριστηρίου & νοιώθετε έτοιμοι για την πτήση σας, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να μελετήσετε το περιβάλλον γύρω σας. Όταν φτάνετε σε νέες τοποθεσίες, να παρατηρείτε σχολαστικά τη μορφολογία του εδάφους γύρω σας. Αυτό το κάνετε έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις μετά την απογείωση. Σημειώστε στο μυαλό σας πού βρίσκονται κτίρια, δέντρα και καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μπορείτε να πετάξετε με ασφάλεια το drone σας. Να είστε πάντα βέβαιοι οτι δεν βρίσκεστε κοντά σε τοπικά αεροδρόμια και ελικοδρόμια. Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορείτε να πετάτε κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Να έχετε γνώση των τοπικών κανονισμών πτήσεων κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να πετάτε ξένοιαστα & ήρεμα.


Πριν από κάθε πτήση, δώστε προσοχή στη μορφολογία του εδάφους και προετοιμαστείτε για αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Ο άνεμος, η βροχή και η θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση της πτήσης. Είναι καλό να αναβάλλετε μια πτήση αν φαίνεται ότι μια βροχή μπορεί να πλησιάζει. Το νερό της βροχής όχι μόνο επηρεάζει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει τη ορατότητα και την επικοινωνία μεταξύ χειριστηρίου & αεροσκάφους. Ακριβώς όπως η βροχή, ο άνεμος και η θερμοκρασία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πτήση σας, συμπεριλαμβανομένης και της φόρτισης της μπαταρίας σας. Να προσέχετε πάντα τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας του drone σας ώστε έχετε αρκετό χρόνο για την επιστροφή και την ασφαλή προσγείωσή του.


Για πτήση κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν εξειδικευμένοι οδηγοί & συμβουλές.





4. Λίστα ελέγχων πριν από την πτήση


  • Ελέγξτε τη φυσική κατάσταση του drone σας. Αναζητήστε σημάδια φθοράς ή ρωγμές στις έλικες.

  • Ελέγξτε τους κανόνες αεροπλοΐας που ισχύουν για την περιοχή στην οποία σκοπεύετε να πετάξετε.

  • Ελέγξτε ότι οι μπαταρίες σας είναι φορτισμένες και διαθέτουν επαρκή ισχύ για πτήση.

  • Βεβαιωθείτε ότι το χειριστήριο και το drone επικοινωνούν σωστά μεταξύ τους.

  • Δώστε προσοχή στις καιρικές συνθήκες.

  • Ελέγξτε ότι η περιοχή γύρω από το drone είναι ελεύθερη εμποδίων ώστε να μπορείτε να απογειωθείτε και να προσγειωθείτε με ασφάλεια.

  • Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της κάμερας. Βλέποντας αυτό που 'βλέπει' το αεροσκάφος σας, κάνει την πτήση σας ασφαλέστερη.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει μια κάρτα μνήμης στο drone σας, αν σκοπεύετε να τραβήξετε φωτογραφίες ή βίντεο.

  • Ανακοινώστε σε τυχών παρευρισκόμενα άτομα ότι πρόκειται να απογειωθείτε.

  • Παρακολουθείτε συνεχώς τις ρυθμίσεις του αεροσκάφους καθώς πετάτε.


Ακόμη και εάν αισθάνεστε οτι κατέχετε τον τρόπο λειτουργίας του drone σας, μη ξεχνάτε ποτέ οτι με μόνο συνεχή εξάσκηση θα γίνετε εξπέρ! Χαρείτε το νέο σας απόκτημα, διασκεδάσετε και δημιουργήστε. Ένας ολόκληρος νέος κόσμος σας περιμένει.



5. Απογείωση και προσγείωση




Το πιο κρίσιμο σημείο της πτήσης ενός αεροσκάφους είναι η απογείωση και η προσγείωση. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια ανοιχτή περιοχή που θα σας επιτρέψει να πετάξετε το drone σας με ελεγχόμενο τρόπο. Επιλέξτε μια περιοχή ελεύθερη από δέντρα, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμποδίσει την ορατότητά σας.


Κατά την απογείωση, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ασφαλείας, για να βεβαιωθείτε ότι το drone σας βρίσκεται σε βέλτιστη κατάσταση πτήσης. Παρατηρήστε το περιβάλλον σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακοινώσει στους γύρω σας ότι σκοπεύετε να απογειωθείτε.


Ενεργοποιήστε το drone σας, παρακολουθώντας τα επίπεδα της μπαταρίας και τις ρυθμίσεις του. Αφού επιβεβαιώσετε τις ρυθμίσεις σας, αυξήστε το γκάζι, ώστε να υψώσετε το αεροσκάφος 1-2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Πλανάρετε το αεροσκάφος σε αυτή τη θέση, καθώς συνεχίζετε να ελέγχετε τις ρυθμίσεις και να παρακολουθείτε την απόδοση αεροσκάφους. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θέλετε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προσγειωθείτε γρήγορα. Εφ' όσον το drone λειτουργεί σωστά και οι συνθήκες είναι σωστές, τότε μπορείτε να αρχίστε να αυξάνετε το υψόμετρο αεροσκάφους.


Να προσέχετε πάντα το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας σας. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο, ικανό για να φέρετε πίσω το drone σας. Σε περίπτωση αλλαγής καιρικών συνθηκών, απρόβλεπτων καταστάσεων ή των συνθηκών της πτήσης, δεν θέλετε να είστε κολλημένοι στον αέρα με μια μπαταρία που εξαντλείται γρήγορα.

Όταν είστε έτοιμοι να προσγειώσετε το drone σας, να ανακοινώσετε σε οποιονδήποτε γύρω από την περιοχή προσγείωσης ότι το drone επιστρέφει. Πλησιάστε το αεροσκάφος προς την περιοχή προσγείωσης μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα. 'Αργά και απαλά' είναι ο κανόνας για ασφαλείς προσγειώσεις. Προσγειώστε το αεροσκάφος και βεβαιωθείτε ότι οι έλικες έχουν σταματήσει να κινούνται. Όταν το drone είναι ασφαλές στο έδαφος και οι κινητήρες έχουν σταματήσει, σβήστε το drone, απενεργοποιώντας την τροφοδοσία της μπαταρίας πριν μετακινήσετε το αεροσκάφος ή αφαιρέστε τις προπέλες.






6. Χρήσιμες Συμβουλές Πτήσης


  • Να έχετε πάντοτε μαζί σας εφεδρικές μπαταρίες. Για να έχετε το drone σας πάντα μάχιμο, εφοδιαστείτε και με κάποια επιπλέον βασικά ανταλλακτικά (πχ προπέλες).

  • Εφοδιαστείτε με ένα χαλάκι προσγείωσης. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν πλεονασμός, ένα τέτοιο αξεσουάρ μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ποικιλία καταστάσεων. Ένα ειδικό landing pad, ένα απλό χαλί, ακόμη και ένα κομμάτι ξύλου, μπορούν να σας βοηθήσουν να απογειωθείτε σε μέρη με ψηλή χλόη, χιόνι ή περιοχές με πολύ σκόνη.

  • Μελετήστε πολλούς χάρτες! Ψάξτε σε δορυφορικούς χάρτες για να βρείτε νέες περιοχές για να πετάξετε. Ψάξτε για ανοικτές περιοχές ή περίεργα και ενδιαφέροντα ορόσημα για να απαθανατίσετε. Χρειάζεται μόνο μια μια μικρή ιντερνετική έρευνα για να βρείτε απίθανα νέα σημεία!

  • Διασκεδάστε, αλλά με σεβασμό! Τα αεροσκάφη είναι πολύ διασκεδαστικά, αλλά πρέπει να διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση από ανθρώπους, αυτοκίνητα και σπίτια.

  • Να φυλάτε πάντα το drone σας σε μια σκληρή προστατευτική θήκη. Ένα κορυφαίο drone της DJI αποτελεί μια μικρή επένδυση, οπότε καλό είναι να κρατάτε την επένδυσή σας καλά προστατευμένη κατά τις μεταφορές. Μια θήκη επίσης σας επιτρέπει να έχετε μαζί σας μπαταρίες, φορτιστές & ανταλλακτικά ανά πάσα στιγμή.

  • Χρησιμοποιήστε το drone σας για δείτε μακρύτερα όταν πηγαίνετε εκδρομές και επισκέπτεστε νέα μέρη. Ταξιδέψτε, περιπλανηθείτε & εξερευνήστε τον κόσμο μαζί του! Χρησιμοποιήσετε ένα drone για να ανακαλύψετε εκπληκτικές νέες προοπτικές και γωνίες για τις φωτογραφίες και τα video σας.


Διασκεδάστε και δημιουργήστε!



7. Συμβουλές ασφάλειας


Να γνωρίζετε τους κανονισμούς πτήσεων και τη νομοθεσία αναφορικά με τα ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) στην χώρα σας. Όπου είναι απαραίτητο, καταχωρήστε το drone σας στην τοπική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ για την Ελλάδα). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς αναφορικά τη χρήση drone και επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλείας εδώ.


  • Να πετάτε πάντα με καθαρή οπτική επαφή.

  • Μην υπερβαίνετε ποτέ την εμβέλεια του χειριστηρίου σας.

  • Να παρακολουθείτε συνεχώς τις καιρικές συνθήκες.

  • Να πετάτε πάντα σε καλές συνθήκες φωτισμού.

  • Αντικαταστήστε αμέσως ελαττωματικές ή χτυπημένες προπέλες.

  • Να έχετε κάποιο άλλο άτομο για βοηθό ως παρατηρητή. Ένα επιπλέον ζευγάρι ματιών μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο!

  • Να πετάτε με σεβασμό & να έχετε πάντα καλή άποψη του χώρου γύρω σας.


Με λίγη καλή σχεδίαση και προετοιμασία, μια πτήση με ένα drone μπορεί να γίνει με μεγάλη ασφάλεια. Καθώς θα αισθάνεστε όλο και πιο άνετα με το drone σας, οι πτήσεις θα σας φαίνονται όλο και πιο φυσικές. Το drone μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέες δραστηριότητες & ένα παράθυρο για πολλές νέες δράσεις.




Μπορεί επίσης να σας αρέσει:





Για περισσότερη υποστήριξη:








 

Το άρθρο είναι μετάφραση από ανάρτηση στο blog της εταιρείας DJI που δημοσιεύτηκε στις 11/1/2018. Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του μορφή εδώ. Για τη μετάφραση Μάριος Πραπόπουλος.


Ο συγγραφέας: Justen Soule

http://www.visualendeavour.com

Καναδός αεροφωτογράφος και φωτογράφος που πετάει με DJI Inspire 2. Φωτογράφος του NASCAR, αγώνων αυτοκινήτου & τοπίων. Ιδιοκτήτης και χειριστής του Session Atlas, ένος εναέριου οδηγού για τα Skateparks της Β. Αμερικής.



bottom of page