Πώς να πιλοτάρετε το drone σας: Οδηγός αρχαρίων

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021
Μόλις αποκτήσατε το πρώτο σας drone, συγχαρητήρια! Έχετε κάνει το πρώτο βήμα σε έναν νέο κόσμο. Ένα νέο κόσμο με απεριόριστες προοπτικές και βαθμούς ελευθερίας που αψηφά τη βαρύτητα και που σας επιτρέπει να κινείστε με άνεση στον αέρα. Τα με επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μπορούν να είναι διασκεδαστικά μέσα για πτήσεις ελεύθερου χρόνου ή και για πιο συγκεκριμένες εργασίες όπως η επαγγελματική αεροφωτογράφηση, η χαρτογράφηση και η γεωργία. Ενώ η χρήση ενός τέτοιου αεροσκάφους αυτό μπορεί να φαντάζει κάπως παράξενη στην αρχή, με μερικά απλά βήματα μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του αεροσκάφους σας και να πετάτε με ασφάλεια.


Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα σημαντικά βήματα που οφείλετε να γνωρίζετε για να πετάτε το νέο σας drone με ασφάλεια.Πίνακας περιεχομένων:


1. Πόσο καλά γνωρίζεις το drone σου;

2. Χειριστήρια drone

3. Πού μπορείς να εξασκηθείς & να μάθεις να πετάς;

4. Λίστα ελέγχων πριν από την πτήση

5. Απογείωση και προσγείωση

6. Χρήσιμες Συμβουλές πτήσης

7. Συμβουλές ασφαλείας1. Πόσο καλά γνωρίζεις το drone σου;


Πριν απογειωθείτε, αφιερώστε μερικά λεπτά για να εξοικειωθείτε με το αεροσκάφος σας. Μάθετε τις λειτουργίες του χειριστηρίου, τις ρυθμίσεις και ανακαλύψτε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της μπαταρίας. Είναι επίσης καλή ιδέα είναι να πραγματοποιήσετε μια έρευνα σχετικά με τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και τα αεροπλάνα στην περιοχή σας.


Να γνωρίζετε οτι για να πετάτε νόμιμα drones έως 25kg κατά την απογείωση, οφείλετε να είστε κάτοχος ενός διπλώματος της Ανοικτής κατηγορίας μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Open UAS Category)

Ακόμη και αν δεν έχετε πετάξει ποτέ με ένα drone πριν, μπορείτε να εκπαιδευτείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα με λίγη εξάσκηση. Πολλά drones προσφέρουν αυτοματοποιημένες πτήσεις και προσομοιωτές για αρχάριους που σας επιτρέπουν να συνηθίσετε τις λειτουργίες τους και να πετάτε με ασφαλή τρόπο, χωρίς να βάζετε το drone σας ή άλλους σε κίνδυνο. Πολλά από τα drones της DJI προσφέρουν προσομοιωτή που συνδέει το χειριστήριο με το τηλέφωνο ή το tablet σας. Υποστηρίζουν επίσης μια λειτουργία αρχαρίων που περιορίζει το υψόμετρο και την τελική ταχύτητα του αεροσκάφους. Αυτές οι δύο λειτουργίες δίνουν τη δυνατότητα τους αρχάριους πιλότους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους πριν ξεκινήσουν μια πραγματική πτήση.

2. Χειριστήρια Drone


Τα πιο πολλά drones στην αγορά κάνουν χρήση μιας τυποποιημένης διάταξης χειριστηρίου, αποτελούμενη από joysticks ελέγχου και κουμπιά. Αν και η εμφάνιση ορισμένων χειριστηρίων μπορεί να διαφέρει ως προς το σχήμα και το μέγεθος, οι βασικές λειτουργίες ελέγχου είναι οι ίδιες. Για λόγους απλότητας, σήμερα θα μιλήσουμε για το χειρισμό αεροσκαφών ευρείας χρήσης της DJI όπως το Mavic, το Phantom και το Spark.

Πιέζοντας το αριστερό joystick προς τα επάνω (μπροστά) ανυψώνουμε το αεροσκάφος, ενώ πιέζοντας προς τα κάτω (πίσω) προσγειώνουμε το αεροσκάφος. Εναλλακτικά, πιέζοντας το ίδιο joystick προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά περιστρέφουμε το αεροσκάφος μας αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα αντίστοιχα.


Το δεξί joystick ελέγχει την κατεύθυνση του αεροσκάφους. Πιέζοντας το δεξιό joystick προς τα επάνω, προς τα κάτω, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, το drone κινείται προς τα εμπρός, προς τα πίσω, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, αντίστοιχα.


Πιθανότατα το χειριστήριο θα έχει επίσης αρκετά κουμπιά για τον έλεγχο της κάμερας. Αυτά τα κουμπιά μας επιτρέπουν να παίρνουμε φωτογραφίες, να εγγράφουμε βίντεο, να περιστρέφουμε την κάμερα ή να την μετακινούμε, καθώς και να μας δίνουν πρόσβαση στα μενού εξειδικευμένα πτήσεων & λήψεων. Εξασκηθείτε για τις λειτουργίες του κάθε κουμπιού πριν τη πρώτη σας πτήση.


Η διάταξη των χειριστηρίων γενικά τα κάνει φιλικά στο χρήστη & εύκολα στη λειτουργία. Απλά φροντίστε να θυμάστε ποια είναι η μπροστινή πλευρά του drone σας, έτσι ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε πότε το drone κινείται προς τα εμπρός και πότε προς τα πίσω. Για περισσότερη ασφάλεια, να έχετε πάντα το drone σε λειτουργία GPS καθώς πετάτε, έτσι ώστε να πλανάρει και να διατηρεί τη θέση του στον αέρα ακόμη και εάν χάσετε το έλεγχο του χειριστηρίου.
3. Πού μπορείς να εξασκηθείς & να μάθεις να πετάς;


Μόλις αντιληφθείτε το τρόπο λειτουργίας του χειριστηρίου & νοιώθετε έτοιμοι για την πτήση σας, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να μελετήσετε το περιβάλλον γύρω σας. Όταν φτάνετε σε νέες τοποθεσίες, να παρατηρείτε σχολαστικά τη μορφολογία του εδάφους γύρω σας. Αυτό το κάνετε έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις μετά την απογείωση. Σημειώστε στο μυαλό σας πού βρίσκονται κτίρια, δέντρα και καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μπορείτε να πετάξετε με ασφάλεια το drone σας. Να είστε πάντα βέβαιοι οτι δεν βρίσκεστε κοντά σε τοπικά αεροδρόμια και ελικοδρόμια. Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορείτε να πετάτε κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Να έχετε γνώση των τοπικών κανονισμών πτήσεων κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να πετάτε ξένοιαστα & ήρεμα.


Πριν από κάθε πτήση, δώστε προσοχή στη μορφολογία του εδάφους και προετοιμαστείτε για αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Ο άνεμος, η βροχή και η θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση της πτήσης. Είναι καλό να αναβάλλετε μια πτήση αν φαίνεται ότι μια βροχή μπορεί να πλησιάζει. Το νερό της βροχής όχι μόνο επηρεάζει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει τη ορατότητα και την επικοινωνία μεταξύ χειριστηρίου & αεροσκάφους. Ακριβώς όπως η βροχή, ο άνεμος και η θερμοκρασία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πτήση σας, συμπεριλαμβανομένης και της φόρτισης της μπαταρίας σας. Να προσέχετε πάντα τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας του drone σας ώστε έχετε αρκετό χρόνο για την επιστροφή και την ασφαλή προσγείωσή του.


Για πτήση κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν εξειδικευμένοι οδηγοί & συμβουλές.