Πέρα από το NDVI: Χάρτες Χλωροφύλλης εντοπίζουν φυτοφθόρα σε εσπεριδοειδή.
Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2021
Οι γεωργικοί χάρτες είναι κάτι παραπάνω από "όμορφες εικόνες"
Γεωπόνοι & καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο κάνουν πλέον χρήση πολλών & διαφορετικών δεικτών βλάστησης, πέρα από το βασικό δείκτη NDVI που μετράει κυρίως τη σφριγηλότητα ή το πόσο "πράσινο" ή φυλλώδες είναι ένα φυτό. Η σφριγηλότητα (vigor) δεν είναι πάντα ένας σαφής δείκτης υγείας μιας καλλιέργειας. Μια παρόμοια σύγκριση μπορεί να γίνει στον άνθρωπο. Ένας γιατρός δεν θα εξετάσει μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ασθενούς για να πει εάν αυτός ο ασθενής είναι άρρωστος. Θα χρησιμοποιήσει ένα θερμόμετρο για να μετρήσει και την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος του.
Για να μετρήσουμε τη συνολική υγεία των φυτών, σε αντίθεση με την απλή σφριγηλότητα ή το στρές, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε έναν αισθητήρα που συλλαμβάνει συγκεκριμένες φασματικές ζώνες πέρα από το NDVI όπως οι αισθητήρες Micasensse & Slantrange. Απαιτούνται επίσης προηγμένες αναλύσεις, με στοιχεία που να μπορούν να εντοπίσουν επίπεδα στρες και νόσων νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Οι μυκητιάσεις είναι ένα σημαντικό ζήτημα στα εσπεριδοειδή. Μια μυκητίαση που δεν θα εντοπιστεί άμεσα, εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να βλάψει το σύνολο μιας καλλιέργειας. Η λεπτομερής και προσεκτική παρακολούθηση μιας τέτοιας νόσου είναι κλειδί για μια επιτυχημένη συγκομιδή.
Ο Bruno Holz Gemignani της 3DGEO, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών τηλεπισκόπησης στη Βραζιλία, βοήθησε έναν παραγωγό να κάνει ακριβώς αυτό σε ένα κτήμα με εσπεριδοειδή. Αφού πέταξε και συγκέντρωσε εικόνες με τον αισθητήρα MicaSense RedEdge, ο Bruno χρησιμοποίησε το MicaSense Atlas για να αναλύσει τις εικόνες, ξεκινώντας από τον δείκτη βλάστησης NDVI. Σε αυτή την περίπτωση, ο χάρτης NDVI φαινόταν ως επί το πλείστον ομοιογενής, εντοπίζοντας ορισμένες περιοχές στρες που αργότερα επιβεβαιώθηκαν ως ζιζάνια. Ο NDVI από μόνος του δεν παρείχε μεγάλη βοήθεια.
Ωστόσο, ο Bruno είχε κάποια γνώση αυτού του κτήματος και γνώριζε ότι υπήρχε φυτοφθόρα, μια μυκητιακή πάθηση που επηρεάζει τις ρίζες του φυτού. Ο Bruno και ο παραγωγός απλά δεν ήξεραν ποια φυτά επηρεάζονταν και πού εξελισσόταν η νόσος.
Προχωρόντας πέρα από το χάρτη NDVI, ο Bruno εξέτασε το Χάρτη Χλωροφύλλης, ένα δείκτη ειδικά στοχευόμενο για τη μέτρηση της υγείας των φυτών. Αυτός ο χάρτης έδειξε μια διαφορετική εικόνα, εντοπίζοντας αρκετά δέντρα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Με τη βοήθεια του γεωγραφικού εντοπισμού που τους παρείχε το λογισμικό, ο Bruno και ο παραγωγός βγήκαν στο χωράφι, εντόπισαν τα προσβεβλημένα δέντρα και επιβεβαιώσαν ότι η νόσος ήταν πράγματι φυτοφθόρα. Ο παραγωγός αργότερα απομάκρυνε τα δέντρα αυτά, αναστέλλοντας την εξάπλωση της νόσου σόζωντας παράλληλα την συγκομιδή και το κέρδος εκείνης της χρονιάς.
Ενώ το NDVI μας λέει πολλά για τη σφριγηλότητα μιας καλλιέργειας, η ικανότητά του για την ανίχνευση φυτικών νόσων είναι περιορισμένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσονται επιπρόσθετα εργαλεία ανάλυσης που παρέχουν μεγαλύτερη αξία στους παραγωγούς.
Με τη βοήθεια ενός παρόχου υπηρεσιών τηλεπισκόπησης, ο συγκεκριμένος παραγωγός στη Βραζιλία ήταν σε θέση να εντοπίσει την ασθένεια προτού αυτή να ήταν ορατή με γυμνό μάτι, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά τη δύναμη των προηγμένων δεικτών βλάστησης που παράγονται μέσα από εξελιγμένους πολυφασματικούς αισθητήρες.
Σχόλια