Drone Σταθερής πτέρυγας ή Πολυκόπτερο; Τι επιλέγουμε;

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν επιλέγετε το αεροσκάφος σας.


Η μετάβαση στην εποχή των drones σε αντίθεση με αυτή των παραδοσιακών μεθόδων συλλογής δεδομένων είναι ένα σημαντικό και μεγάλο βήμα για τους επαγγελματίες του χώρου.


Οι εναέριες επισκοπήσεις είναι η νέα νόρμα, με ευρύ φάσμα εφαρμογών και ωφέλιμων φορτίων. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, οι εναέριες έρευνες επιταχύνουν τη συλλογή δεδομένων, συλλέγουν αυτά τα δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και το κάνουν με τρόπο ασφαλή και οικονομικά αποδοτικό.


Είτε σχεδιάζετε ένα κατασκευαστικό έργο, είτε αναπαριστάτε ένα ατύχημα, είτε διαχειρίζεστε δάση, χωράφια και άλλους φυσικούς πόρους, τα δεδομένα από τα drone μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ομάδα σας για τη δημιουργία λεπτομερών ορθομωσαϊκών χαρτών, τρισδιάστατων μοντέλων και σημείων νέφους (point clouds).Αυτά τα σύνολα δεδομένων αποτελούν το θεμέλιο λίθο μιας εξυπνότερης και ταχύτερης διαδικάσιας λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν όμως μερικές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε πριν ξεκινήσετε. Η πιο σημαντική απόφαση είναι για το κατάλληο drone για το έργο που έχετε να φέρετε εις πέρας. Αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας ή πολυκόπτερο;


Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο επιλογών για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια σωστή επιλογή σχετικά με τον καλύτερο τύπο drone για τις ανάγκες σας.Επισκόπηση με μέσα σταθερή πτέρυγας.


Εύρος λειτουργίας


Τα drones σταθερής πτέρυγας είναι μια ενστικτώδης επιλογή για τους επαγγελματιές που παραδοσιακά βασίζονταν σε επανδρωμένα αεροσκάφη ή δορυφορικές εικόνες για τη συλλογή δεδομένων.


Συνήθως αυτό οφείλεται στο μέγεθος της εργασίας που πρέπει να εκτελέσουν. Για παράδειγμα, τοπογράφοι και σύμβουλοι γεωργίας μπορεί να επιλέξουν αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας για λόγους όπως, η ακτίνα δράσης, η ταχύτητα πτήσης και ο χρόνος πτήσης.


Όπως ένα κανονικό αεροπλάνο, τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας δημιουργούν ανύψωση με τα φτερά τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με ένα πολυκόπτερο, δεν ξοδεύουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραμείνουν στον αέρα. Αυτό καθιστά αυτά τα αεροσκάφη μια δημοφιλή επιλογή για εργασίες που απαιτούν κάλυψη σε ανοικτές περιοχές, όπως επιθεωρήσεις αγωγών ή γεωργικές έρευνες.


Σταθερή πτήση σε συνθήκες αέρα


Τα drone σταθερής πτέρυγας φαντάζουν πιο αεροδυναμικά από τα πολυκόπτερα και μπορούν να πετάξουν σε συνθήκες ισχυρών ανέμων. Επίσης, σχεδιαστικά είναι πιο ανθεκτικά σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης/πτώσης λόγω απώλειας ενέργειας. Αυτό βέβαια το χαρακτηριστικό έχει και τα μειονεκτήματά του, όπως θα δούμε παρακάτω.


Χρόνος πτήσης


Ο χρόνος πτήσης που μπορεί να επιτύχει ένα drone σταθερής πτέρυγας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους. Η πλειονότητα των μοντέλων αυτών είναι σε θέση να παραμείνει στον αέρα για πάνω από μία ώρα με μία μόνο μπαταρία. Αυτή η λειτουργία μειώνει τους νεκρούς χρόνους και σημαίνει ότι πολλές εργασίες επικόπησης μπορούν να ολοκληρωθούν με μία και μόνο υπερπτήση.Κόστος !


Ωστόσο, αυτό το άνοιγμα φτερών έχει τα μειονεκτήματά του. Τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας τείνουν να είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα πολυκόπτερα. Τείνουν επίσης να είναι μεγαλύτερα, πιο δύσκολα στη μεταφορά και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο ρύθμισης όταν βρίσκεστε στον πεδίο.


Χαμηλή ευελιξία !


Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας μια μεγάλη περιοχή κάλυψης τείνουν να είναι και οι μεγαλύτερες αδυναμίες τους. Ενώ κερδίζετε ταχύτητα και απόσταση, χάνετε από την άποψη ευελιξίας.


Χωρίς αιώρηση !


Τα drone σταθερής πτέρυγας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αιώρηση πάνω από ένα σημείο, γεγονός που μειώνει την ευελιξία τους. Η έρευνα σε πολύπλοκα ή περιορισμένα περιβάλλοντα μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς δεν διαθέτουν την ίδια ικανότητα προσαρμογής και ανίχνευσης εμποδίων με τα αντίστοιχα πολυκόπτερα.


Κουραστική απογείωση και προσγείωση !


Η απογείωση και η προσγείωση είναι ίσως οι πιο περίπλοκες στιγμές στη λειτουργία των drone σταθερής πτέρυγας. Αυτές οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων, εκπαίδευσης και συμβολής εκ μέρους του πιλότου. Ανάλογα με το μέγεθος του drone, η απογείωση μπορεί να απαιτεί διάδρομο, κάποια μορφή καταπέλτη ή μια χειροκίνητη εκτόξευση. Οι προσγειώσεις μπορεί επίσης να είναι περίπλοκες, απαιτώντας αλεξίπτωτο, δίχτυα ή στην καλύτερη περίπτωση μια μαλακή «προσγείωση με την κοιλιά».Υπέρ & Κατά της χρήσης drone σταθερής πτέρυγας
Επισκόπηση με πολυκόπτερα


Τα πολυκόπτερα drone είναι το ιδανικά εργαλεία για γρήγορη συλλογή πληροφοριών με πολλά πλεονεκτήματα. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους έρευνας, καταγράφουν συγκρίσιμα δεδομένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, με μεγαλύτερη ευελιξία, μειωμένες απαιτήσεις σχεδιασμού πτήσης και μικρότερο κίνδυνο για τους χειριστές.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα πολυκόπτερα έχουν γίνει μοναδικό εργαλείο παρακολούθησης εργασιών στις κατασκευές, τη γεωργία αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς.


Ευκολία χρήσης και αυτοματισμός


Πρώτα από όλα, η ευκολία στη χρήση. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις & στα αυτόνομα λογισμικά προγραμματισμού πτήσεων και αποστολών, μπορούν να ρυθμιστούν γρήγορα και να ξεκινήσουν πολύπλοκες εργασίες χαρτογράφησης με ευκολία. Παρόλο που πάντα απαιτούνται αδειοδοτημένοι πιλότοι, ο ρόλος τους είναι πλέον πιο εποπτικός παρά πρακτικός.