Drone Σταθερής πτέρυγας ή Πολυκόπτερο; Τι επιλέγουμε;
top of page

Drone Σταθερής πτέρυγας ή Πολυκόπτερο; Τι επιλέγουμε;

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν επιλέγετε το αεροσκάφος σας.


Η μετάβαση στην εποχή των drones σε αντίθεση με αυτή των παραδοσιακών μεθόδων συλλογής δεδομένων είναι ένα σημαντικό και μεγάλο βήμα για τους επαγγελματίες του χώρου.


Οι εναέριες επισκοπήσεις είναι η νέα νόρμα, με ευρύ φάσμα εφαρμογών και ωφέλιμων φορτίων. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, οι εναέριες έρευνες επιταχύνουν τη συλλογή δεδομένων, συλλέγουν αυτά τα δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και το κάνουν με τρόπο ασφαλή και οικονομικά αποδοτικό.


Είτε σχεδιάζετε ένα κατασκευαστικό έργο, είτε αναπαριστάτε ένα ατύχημα, είτε διαχειρίζεστε δάση, χωράφια και άλλους φυσικούς πόρους, τα δεδομένα από τα drone μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ομάδα σας για τη δημιουργία λεπτομερών ορθομωσαϊκών χαρτών, τρισδιάστατων μοντέλων και σημείων νέφους (point clouds).



Αυτά τα σύνολα δεδομένων αποτελούν το θεμέλιο λίθο μιας εξυπνότερης και ταχύτερης διαδικάσιας λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν όμως μερικές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε πριν ξεκινήσετε. Η πιο σημαντική απόφαση είναι για το κατάλληο drone για το έργο που έχετε να φέρετε εις πέρας. Αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας ή πολυκόπτερο;


Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο επιλογών για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια σωστή επιλογή σχετικά με τον καλύτερο τύπο drone για τις ανάγκες σας.



Επισκόπηση με μέσα σταθερή πτέρυγας.


Εύρος λειτουργίας


Τα drones σταθερής πτέρυγας είναι μια ενστικτώδης επιλογή για τους επαγγελματιές που παραδοσιακά βασίζονταν σε επανδρωμένα αεροσκάφη ή δορυφορικές εικόνες για τη συλλογή δεδομένων.


Συνήθως αυτό οφείλεται στο μέγεθος της εργασίας που πρέπει να εκτελέσουν. Για παράδειγμα, τοπογράφοι και σύμβουλοι γεωργίας μπορεί να επιλέξουν αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας για λόγους όπως, η ακτίνα δράσης, η ταχύτητα πτήσης και ο χρόνος πτήσης.


Όπως ένα κανονικό αεροπλάνο, τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας δημιουργούν ανύψωση με τα φτερά τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με ένα πολυκόπτερο, δεν ξοδεύουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραμείνουν στον αέρα. Αυτό καθιστά αυτά τα αεροσκάφη μια δημοφιλή επιλογή για εργασίες που απαιτούν κάλυψη σε ανοικτές περιοχές, όπως επιθεωρήσεις αγωγών ή γεωργικές έρευνες.


Σταθερή πτήση σε συνθήκες αέρα


Τα drone σταθερής πτέρυγας φαντάζουν πιο αεροδυναμικά από τα πολυκόπτερα και μπορούν να πετάξουν σε συνθήκες ισχυρών ανέμων. Επίσης, σχεδιαστικά είναι πιο ανθεκτικά σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης/πτώσης λόγω απώλειας ενέργειας. Αυτό βέβαια το χαρακτηριστικό έχει και τα μειονεκτήματά του, όπως θα δούμε παρακάτω.


Χρόνος πτήσης


Ο χρόνος πτήσης που μπορεί να επιτύχει ένα drone σταθερής πτέρυγας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους. Η πλειονότητα των μοντέλων αυτών είναι σε θέση να παραμείνει στον αέρα για πάνω από μία ώρα με μία μόνο μπαταρία. Αυτή η λειτουργία μειώνει τους νεκρούς χρόνους και σημαίνει ότι πολλές εργασίες επικόπησης μπορούν να ολοκληρωθούν με μία και μόνο υπερπτήση.



Κόστος !


Ωστόσο, αυτό το άνοιγμα φτερών έχει τα μειονεκτήματά του. Τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας τείνουν να είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα πολυκόπτερα. Τείνουν επίσης να είναι μεγαλύτερα, πιο δύσκολα στη μεταφορά και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο ρύθμισης όταν βρίσκεστε στον πεδίο.


Χαμηλή ευελιξία !


Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας μια μεγάλη περιοχή κάλυψης τείνουν να είναι και οι μεγαλύτερες αδυναμίες τους. Ενώ κερδίζετε ταχύτητα και απόσταση, χάνετε από την άποψη ευελιξίας.


Χωρίς αιώρηση !


Τα drone σταθερής πτέρυγας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αιώρηση πάνω από ένα σημείο, γεγονός που μειώνει την ευελιξία τους. Η έρευνα σε πολύπλοκα ή περιορισμένα περιβάλλοντα μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς δεν διαθέτουν την ίδια ικανότητα προσαρμογής και ανίχνευσης εμποδίων με τα αντίστοιχα πολυκόπτερα.


Κουραστική απογείωση και προσγείωση !


Η απογείωση και η προσγείωση είναι ίσως οι πιο περίπλοκες στιγμές στη λειτουργία των drone σταθερής πτέρυγας. Αυτές οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων, εκπαίδευσης και συμβολής εκ μέρους του πιλότου. Ανάλογα με το μέγεθος του drone, η απογείωση μπορεί να απαιτεί διάδρομο, κάποια μορφή καταπέλτη ή μια χειροκίνητη εκτόξευση. Οι προσγειώσεις μπορεί επίσης να είναι περίπλοκες, απαιτώντας αλεξίπτωτο, δίχτυα ή στην καλύτερη περίπτωση μια μαλακή «προσγείωση με την κοιλιά».



Υπέρ & Κατά της χρήσης drone σταθερής πτέρυγας




Επισκόπηση με πολυκόπτερα


Τα πολυκόπτερα drone είναι το ιδανικά εργαλεία για γρήγορη συλλογή πληροφοριών με πολλά πλεονεκτήματα. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους έρευνας, καταγράφουν συγκρίσιμα δεδομένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, με μεγαλύτερη ευελιξία, μειωμένες απαιτήσεις σχεδιασμού πτήσης και μικρότερο κίνδυνο για τους χειριστές.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα πολυκόπτερα έχουν γίνει μοναδικό εργαλείο παρακολούθησης εργασιών στις κατασκευές, τη γεωργία αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς.


Ευκολία χρήσης και αυτοματισμός


Πρώτα από όλα, η ευκολία στη χρήση. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις & στα αυτόνομα λογισμικά προγραμματισμού πτήσεων και αποστολών, μπορούν να ρυθμιστούν γρήγορα και να ξεκινήσουν πολύπλοκες εργασίες χαρτογράφησης με ευκολία. Παρόλο που πάντα απαιτούνται αδειοδοτημένοι πιλότοι, ο ρόλος τους είναι πλέον πιο εποπτικός παρά πρακτικός.


Αυτό το επίπεδο αυτοματισμού έχει ένα άλλο πλεονέκτημα: εγγυάται μεγαλύτερη ακρίβεια και αφήνει λιγότερο χώρο για ανθρώπινα λάθη. Τα σχέδια πτήσης ακριβείας μπορούν να εκτελεστούν και να επαναληφθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που θέλετε κατά την κατασκευή χαρτών και τρισδιάστατων μοντέλων.



Ευελιξία


Ο δεύτερος λόγος για την δημοτικότητα των πολυκόπτερων είναι η ευελιξία τους. Πλατφόρμες όπως το DJI Matrice μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν το ύψος τους, να αιωρηθούν στη θέση τους και να περιστραφούν στον αέρα.


Αυτό καθιστά τα πολυκόπτερα ένα ευέλικτο εργαλείο εναέριας απεικόνισης, ανεξάρτητα από την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της εργασίας. Τείνουν επίσης να έχουν περισσότερα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ο δέκτης ADI-B του DJI Matrice 300 και τεχνολογίες αποφυγής εμποδίων.


Εναλλάξιμα ωφέλιμα φορτία


Ο τρίτος λόγος είναι η ικανότητα μεταφοράς εναλλάξιμων ωφέλιμων φορτίων. Το DJI Matrice 300 RTK είναι συμβατό με οπτικούς αισθητήρες υψηλών προδιαγραφών & θερμικούς, συμπεριλαμβανομένων των σειρών Zenmuse H20, Zenmuse XT S, Zenmuse XT2 και Zenmuse Z30, καθώς και ωφέλιμων φορτίων τρίτων κατασκευαστών όπως πολυφασματικοί αισθητήρες με χρήση του DJI Payload SDK.


Με ένα προσαρμόσιμο πολυκόπτερο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εργαλείο έρευνας όπως το χρειάζεστε την ώρα που το χρειάζεστε.


Φορητότητα


Το τελευταίο υπέρ των πολυκόπτερων είναι από άποψη φορητότητας. Τα πολυκόπτερα συσκευάζονται και μεταφέρονται εύκολα και ακόμη πιο εύκολα προετοιμάζονται για την πτήση. Όλα αυτά σας εξοικονομούν χρόνο στον πεδίο και απλοποιούν τη διαδικασία μεταφοράς του εξοπλισμού από το ένα μέρος στο άλλο.


Μικρότερη διάρκεια πτήσεων !


Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της χρήσης πολυκόπτερων είναι γνωστό: ο χρόνος πτήσης. Στην εναέρια έρευνα, οι μικρότεροι χρόνοι πτήσης σημαίνουν λιγότερα δεδομένα που συλλέγονται ανά υπερπτήση. Σημαίνει επίσης ότι θα υπάρξουν διακοπές στη ροή της εργασίας καθώς θα πρέπει να προσγειώνεστε για να αλλάζετε μπαταρίες.


Για χρονικά πιεσμένες καταστάσεις, αυτό μπορεί να μην φαντάζει ιδανικό. Στην πραγματικότητα όμως, η διαταραχή είναι ελάχιστη. Όταν καταγράφετε με το P4 RTK ή το M300 RTK, η λειτουργία Operation Resumption θα θυμάται πού σταματήσατε την αποστολή σας και το drone θα επιστρέψει αυτόματα στο σημείο που σταμάτησε την εργασία του μετά την αλλαγή των μπαταριών.





Λύσεις Επισκόπησης από την DJI


Υπάρχουν πολλά πολυκόπτερα για να επιλέξετε αν θέλετε να ανεβάσετε τις υπηρεσίες σας στο επόμενο επίπεδο.



Phantom 4 Pro


Το κλασικό πολυκόπτερο της DJI με αισθητήρα 20MP για αεροφωτογράφιση υψηλής ανάλυσης.



Phantom 4 RTK

Μια επαγγελματική λύση χαρτογράφησης με ενσωματωμένη μονάδα RTK για ακρίβεια επιπέδου εκατοστών.



Matrice 300 RTK


Μια επαγγελματική λύση χαρτογράφησης βασισμένη σε μια ανθεκτική, προσαρμόσιμη πλατφόρμα με εναλλάξιμα ωφέλιμα φορτία και 55 λεπτά χρόνου πτήσης.



Matrice 600 Pro


Ένα πολυκόπτερο με επαυξημένη ανυψωτική ικανότητα 5.5kg. Έξι βραχίονες, κινητήρες και ρότορες για ειδικές κάμερες και αισθητήρες.



Επιλογές ωφέλιμων φορτίων από την DJI



Zenmuse L1:


Η πρώτη λύση LiDAR της DJI για εναέρια έρευνα.

Η Zenmuse L1 συνδυάζει μια μονάδα Livox Lidar, ένα εξαιρετικά ακριβές IMU και μια κάμερα CMOS 1’ σε σταθεροποιημένο αντιζύγιο (gimbal) 3 αξόνων.


Με κατακόρυφη ακρίβεια 5cm και οριζόντια ακρίβεια 10cm, αυτό LiDAR υποστηρίζει 3 επιστροφές, point rate 240.000pts/s και εύρος ανίχνευσης 450m, όλα σε ένα πλαίσιο με υδατοστεγανότητα IP44.


Σε συνδυασμό με το πολυκόπτερο Matrice 300 RTK και το λογισμικό DJI Terra, η DJI L1 αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για τη συλλογή δεδομένων 3D σε πραγματικό χρόνο, αποτυπώνοντας αποτελεσματικά τις λεπτομέρειες σύνθετων κατασκευών και παρέχοντας εξαιρετικά ακριβή ανακατασκευασμένα μοντέλα.



Zenmuse P1:


Προηγμένη φωτογραμμετρία.

Η Zenmuse P1 ενσωματώνει έναν αισθητήρα full-frame 45MP με εναλλάξιμους φακούς σταθερής εστίασης σε σταθεροποιημένο αντιζύγιο (gimbal) 3 αξόνων. Χωρίς GCP, αυτός ο αισθητήρας διαθέτει κατακόρυφη ακρίβεια 5cm και οριζόντια ακρίβεια 3cm.


Με την προσθήκη της P1 στο M300 RTK, επιθεωρήσεις έκτασης έως και 3 km2 καλύπτονται σε μία και μόνο υπερπτήση. Σχεδιασμένη για εναέριες φωτογραμμετρικές αποστολές υψηλής ακριβείας, η DJI P1 ανεβάζει την αποδοτικότητα σας και την ακρίβεια της εργασίας σας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.



Επιλέγοντας το σωστό drone για τη δουλειά σας


Τα Drones έχουν καταστεί ουσιαστικό μέρος της εργαλειοθήκης ενός επαγγελματία. Τα εξαιρετικά ακριβή εναέρια δεδομένα είναι πιο προσβάσιμα από ποτέ και υπάρχει πλέον ένας τεράστιος αριθμός επιλογών στην αγορά.


Τελικά, το σωστό drone για εσάς θα είναι συνάρτηση του προϋπολογισμού σας, του μεγέθους του έργου που καλείστε να εκτελέσετε και του επιπέδου λεπτομέρειας που θέλετε να καταγράψετε.


Επιλέγοντας ένα πολυκόπτερο drone έχετε μια ισορροπία μεταξύ φορητότητας, ευκολίας στη χρήσης και εύρους χρήσης. Τα πολυκόπτερα είναι πλέον τα ιδανικά εργαλεία για την πλειονότητα των εφαρμογών χαρτογράφησης και μοντελοποίησης. Είναι επίσης όλο και πιο ικανά από την άποψη χρόνου πτήσης και του ωφέλιμου φορτίου που φέρουν - με σημαιοφόρο το DJI Matrice 300 RTK.


 

Για περισσότερες πληροφορίες πώς τα drones μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας, καλέσετε μας στο 2610641641 ή επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα στο site μας.

bottom of page