Αχλαδιές, Πιπερόδενδρα & Βαμβάκι. Τα drones ψεκάζουν και βελτιώνουν αποδόσεις
top of page

Αχλαδιές, Πιπερόδενδρα & Βαμβάκι. Τα drones ψεκάζουν και βελτιώνουν αποδόσεις

Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2021



Στη μακρινή Κίνα, κοιτίδα των σύγχρονων ψεκαστικών drone, υπάρχουν σήμερα σε λειτουργία πάνω από 15.000 ψεκαστικά αεροσκάφη. Αναγκαστικά λοιπόν, πολλά case studies σε ό,τι έχει να κάνει με εφαρμογές ψεκασμού από αέρος, μας έρχονται από τη μακρινή αυτή χώρα.


Αυτό βέβαια δεν μας ενοχλεί καθόλου, καθώς η αχανής αυτή χώρα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα. Έχει περιοχές με έντονο ανάγλυφο & κατακερμαρτισμένο μικροκλήρο.


Δείτε παρακάτω 3 case studies από την Κίνα.



Περίπτωση 1

Λίπανση αχλαδιών στο Xinjiang



Περιοχή Xinjiang

Η πόλη Kaletale, της αυτόνομης περιοχής Xinjiang Uygur είναι γνωστή για την μεγάλη ποικιλία φρούτων που παράγει, όπως τα αχλάδια του Aksu, τα οποία πωλούνται τοπικά και εξάγονται σε αγορές στο εξωτερικό.


Η Tieman Crop Care χρησιμοποιεί drones για να εφαρμόσει λίπανση βορίου και ψευδαργύρου για την ανθοφορία των αχλαδιών του Aksu που είναι διασκορπιζμένα σε 668 στρέμματα γης για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης γύρης, τον εμπλουτισμό των δένδρων με θρεπτικά συστατικά και τη βελτίωση της απόδοσης.


Πριν από τη χρήση των drones, μια ομάδα 5 ατόμων ήταν επιφορτισμένη με τη λίπανση της συγκεκριμένης καλλιέργειας με έναν ψεκαστήρα εδάφους. Συνήθως η ομάδα χρειαζόταν μια ολόκληρη μέρα για να λιπάνει όλες τις αχλαδιές σε μια έκταση 67 στρεμμάτων. Ο λίπανση δέντρων ύψους 6-7 μέτρων και η εργασία από τη κορυφή έως τη ρίζα των δέντρων για να διασφαλιστεί ότι τα φυλλώματα και τα άνθη ψεκάζονται ήταν μια επίπονη εργασία. Με τη βοήθεια των ψεκαστικών drone, δύο άτομα μπορούν τώρα να πιλοτάρουν αυτά τα αεροσκάφη για να ψεκάζουν λιπάσματα σε δέντρα ύψους άνω των 9 μέτρων σε 133 στρέμματα πριν το ηλιοβασίλεμα, εξοικονομώντας έτσι στην επιχείρηση σημαντικό χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό.




Περίπτωση 2

Εφαρμογή φυτοπροστασίας σε πιπερόδενδρα σε εδάφη με έντονο ανάγλυφο.


Περιοχή Sichuan

Το πιπέρι Σιτσουάν (Sichuan pepper) είναι ένα από τα βασικά συστατικά της κινέζικης κουζίνας. Είναι γνωστό για το άρωμά του και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η Κίνα είναι κορυφαίος παραγωγός πιπεριών τσίλι και πιπεριού Σιτσουάν, που αντιπροσωπεύουν το 46% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής. Από καλλιεργούμενες εκτάσεις 130 εκατομμυρίων στρεμμάτων παρήχθησαν 28 εκατομμύρια τόνοι πιπεριού Sichuan το 2016.


Τα πιπερόδενδρα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα, αλλά μπορούν επίσης να αντέξουν σε συνθήκες μη κανονικής άρδευσης και έλλειψης άμεσου ηλιακού φως. Οι περισσότερες φυτείες πιπερόδενδρων Σιτσουάν βρίσκονται σε εδάφη με έντονο ανάγλυφο, σε ακανόνιστα & αφρόνιτσα αγροτεμάχια. Τα πιπερόδενδρα Σιτσουάν μεγαλώνουν σε ύψος από 2 έως 7 μέτρων με συστάδες πιπερόδεντρων να αναδύονται μέσα από θάμνους των ίδιων των δέντρων.


Μικρά έντομα & παράσιτα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα πιπεριά του Σιτσουάν, ειδικά τα ακάρεα της αράχνης. Τα ακάρεα αυτά ευδοκιμούν τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν ανθίζουν τα πιπερόδενδρα Σιτσουάν. Τρέφονται με τα φύλλα, τα μπουμπούκια, τα νεαρά φρούτα και τους τρυφερούς βλαστούς, προκαλώντας πτώση των ανθών και των καρπών. Τα ακάρεα αναπαράγονται από οκτώ έως εννέα φορές ετησίως, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις καλλιέργειες εάν δεν αντιμετωπιστούν.


Παραδοσιακά, η προστασία των πιπερόδενδρων του Σιτσουάν είναι ένα δύσκολο έργο, απαιτώντας από τους εργάτες να περιηγούνται σε πυκνές καλλιέργειες σε ανώμαλα εδάφη χρησιμοποιώντας επινώτιους ψεκαστήρες καλύπτοντας 6 έως 9 στρέμματα την ημέρα.


Η Jiangnong, ένας τοπικός πάροχος υπηρεσιών φυτοπροστασίας, χρησιμοποιεί DJI drones Agras MG-1 για να ψεκάζει τις καλλιέργειες πιπερόδενδρων που απλώνονται σε ακανόνιστες και επικλινείς εκτάσεις, καλύπτοντας κατά μέσο όρο 33 με 47 στρέμματα την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 7x έως 8x φορές βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με το χειροκίνητο ψεκασμό.



Περίπτωση 3

Αποφυλλωτικοί ψεκασμοί για τη συγκομιδή βαμβακιού



Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βαμβακιού παγκοσμίως, συμβάλλοντας σχεδόν στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού. 24 από τις 34 επαρχίες της Κίνας παράγουν βαμβάκι, με την επαρχία του Xinjiang να συνεισφέρει από μόνη της το 74,4% της συνολικής βαμβακοπαραγωγής της χώρας το 2017.


Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στη συγκομιδή του βαμβακιού, είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή αποφυλλωτικών στις καλλιέργειες για την απομάκρυνση των φύλλων που περιβάλλουν τις καρδιές του βαμβακιού. Αυτό το σημαντικό βήμα επιτρέπει την ταχύτερη ξήρανση, αποφεύγει τη χρώση και την σήψη των καρδιών από το φύλλωμα και ενθαρρύνει το άνοιγμα των πράσινων μπουμπουκιών. Η έκθεση των μπουμπουκιών βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της συγκομιδής από τους βαμβακοσυλλέκτες ή αποξεστήρες βαμβακιού.


Το βαμβάκι τυπικά αναπτύσσεται σε εκτατικές καλλιέργειες όπου τα φυτά ωριμάζουν όλα μαζί. Το αποφυλλωτικό μέσο ψεκάζεται συνήθως με ελκυστήρες. Οι ελκυστήρες όμως συχνά καταπατούν αρκετά φυτά βάμβακος πριν από τη συγκομιδή προκαλώντας απώλειες έως και 20% του παραγόμενου προϊόντος. Σύμφωνα με τον Yin Bin, έναν καλλιεργητή βαμβακιού που εργάζεται στην επαρχία Xinjiang, χρειάζεται μια ομάδα τριών ατόμων για να ψεκαστεί μια έκταση 400 στρεμμάτων με ελκυστήρες σε λίγες μέρες.


Χρησιμοποιώντας τα DJI drones Agras MG-1S από την Haisen UAV, η ομάδα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τον ψεκασμό μιας περιοχής 400 στρεμμάτων σε μια μέρα χωρίς να καταστρέψει κανένα φυτό προς συγκομιδή. Η λύση αυτή εξοικονομεί σημαντικό χρόνο και κόστος για τους αγρότες, βοηθώντας τους να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις του βαμβακιού για τη συγκομιδή.



 

Απόσπασμα από πρόσφατη έρευνα της Ipsos Business Consulting με τίτλο: China's Agriculture Drone Revolution - Disruption in the Agriculture Ecosystem

Για τη μετάφραση Μάριος Πραπόπουλος


Στείλτε μας mail εδώ και ζητήστε μας την έρευνα στο σύνολό της.


bottom of page