Καταπολέμηση Δασικών Πυρκαγιών με drones. Το παράδειγμα της Χιλής
top of page

Καταπολέμηση Δασικών Πυρκαγιών με drones. Το παράδειγμα της Χιλής

Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2021


Η παρθενική χρήση drones σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στη Χιλή το 2017, υπήρξε θρυαλλίδα για την υιοθέτηση πολλών σχετικών προγραμμάτων ΣμηΕΑ και από άλλες κρατικές υπηρεσίες & οργανισμούς.

Ορολογίες: SAR (Search & Rescue), μτφρ. Έρευνα & Διάσωση


 

Η Χιλή γνώρισε μια βιβλική καταστροφική στις αρχές του 2017. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, ανελέητες δασικές πυρκαγιές σάρωσαν τις κεντρικές περιοχές Coquimbo, Los Lagos, O'Higgins, Maule και Biobío, καθώς και τη νότια περιοχή Magallanes. Σε 587.000 εκτάρια γης έμειναν μόνο ερείπια, καθώς ιδιοκτησίες χιλιάδων ανθρώπων καταστράφηκαν. Η καταστροφή αυτή χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Χιλής ως "μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που είχε ποτέ αντιμετωπίσει η χώρα".


Οι πυροσβέστες που δούλευαν επιμελώς στις πληγείσες περιοχές απέδωσαν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς σε αυτό που είναι γνωστό ως ο παράγοντας 30-30-30. Αυτό συμβαίνει όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 30°C, η υγρασία είναι περίπου 30%, και οι άνεμοι είναι στα 30km/h. Οι κλιματικές συνθήκες υπήρξαν εξαιρετικά αντίξοες όταν καταγράφηκε θερμοκρασία 44,9°C στις 26 Ιανουαρίου 2017. Παρόλο που αρκετές μονάδες πυροπροστασίας συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης, οι φλόγες συνέχισαν να προχωρούν.





Η DroneSAR Chile, η πρώτη ΜΚΟ που απαρτίζεται από Χιλιανούς εθελοντές πιλότους αεροσκαφών, προσέφερε τις υπηρεσίες της στις Αρχές. Αυτό που χρειάστηκε η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν υποστήριξη από τον αέρα, η οποία θα παρεχόταν μέσω θερμικών απεικονίσεων, ζωντανών συνδέσεων βίντεο και τηλεμετρίας. Ο Mauricio Tapia, διευθυντής της DroneSAR Chile, ως επικεφαλής, έθεσε τον εξοπλισμό της οργάνωσης όπως τα DJI Phantom και Inspire drones στην υπηρεσία των αρχών προστασίας. Η DroneSAR Chile κέρδισε τη χρονιά εκείνη το ανθρωπιστικό βραβείο AUVSI Xcellence για το έργο της.



Η πρόκληση


Οι καταστροφικές εκείνες δασικές πυρκαγιές σάρωσαν 10 περιφέρειες, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινές ζωές και περιουσίες. Παρά την άμεση κινητοποίηση των αρχών, όταν τα πυροσβεστικά κλιμάκια κατάφεραν να αναπτυχθούν η ζημιά είχε ήδη φτάσει σε τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώνονταν επικίνδυνα σε νέες περιοχές.


Η DroneSAR Chile συνεργάστηκε με τις δασικές και πυροσβεστικές μονάδες που είχαν την επιτελική ευθύνη & μαζί μπόρεσαν να τοποθετήσουν περισσότερους από 25 χειριστές πιλότους, κυρίως με αεροσκάφη DJI Phantom 3 και 4, στα κέντρα των επιχειρήσεων.



Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επιχείρησης αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, οι επιτελείς πυραγοί βασίστηκαν στην τεχνολογία θερμικής απεικόνισης για να συνεχίσουν να επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Τα πυροσβεστικά κλιμάκια σε διάφορες περιοχές κατάφεραν να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες τους επέτρεψαν να λαμβάνουν ασφαλέστερες αποφάσεις και να μειώσουν τους κινδύνους για το προσωπικό και τους πληγέντες. Τους επέτρεψε επίσης να δώσουν προτεραιότητα στα hotspots, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές σε πολίτες και το οικοσύστημα.


Οι εθελοντές της DroneSAR Chile εγκαταστάθηκαν στο Constitución, όπου διεξήγαγαν φωτογραμμετρικές έρευνες με ένα Phantom 4 για να αποκτήσουν κρίσιμες πληροφορίες για τις πληγείσες περιοχές. Η χρήση των drone παρείχε πολύτιμη βοήθεια στα πυροσβεστικά κλιμάκια, σε στιγμές που οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν στο όριο των δυνατοτήτων τους. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε μια επανεκτίμηση των δυνατοτήτων της τεχνολoγίας των ΣμηΕΑ.




Μια νέα αφύπνιση


Η χρήση των drone παρείχε στις ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών απίστευτες νέες δυνατότητες. Για πρώτη φορά, οι πυροσβέστες ήταν σε θέση να αναλύσουν την εξέλιξη πυρκαγιών από εγκληματολογική σκοπιά. Αυτό τους βοήθησε να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, προς τα που επεκτείνονταν, και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος να τις συγκρατήσουν.


Μετά από αυτό το περιστατικό, η γενική αντίληψη περί των drones άλλαξε προς το καλύτερο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο επωφελής είναι η τεχνολογία των ΣμηΕΑ κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών. Κατά συνέπεια, οι δραστηριότητες της DroneSAR Chile επεκτάθηκαν σημαντικά, καθώς λόγω της τεχνογνωσίας που απέκτησαν, κλήθηκαν από πολλές ακόμη υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας της Χιλής να συνεισφέρουν στο έργο τους.


Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης Πυρκαγιών της Χιλής

"Αρκετά πυροσβεστικά σώματα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Chillan, Ñuble, Ñuñoa και Santiago, μας προσκάλεσαν να μιλήσουμε για τη χρήση των αεροσκαφών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης", σχολίασε ο Mauricio Tapia. "Επίσης, τους βοηθήσαμε να ενσωματώσουν την τεχνολογία των drone στις ρουτίνες τους".

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Χιλής, τα ανωτέρω πυροσβεστικά σώματα υπέγραψαν επίσημη συμφωνία με τη DroneSAR Chile, μέσω της οποίας τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό της δεύτερης κατά τη διάρκεια αποστολών Έρευνας & Διάσωσης καθώς και καταστολής πυρκαγιών. Η DroneSAR Chile παρέχει επίσης πρακτική εκπαίδευση σε άλλες ομάδες SAR, όπως το LATAM, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα ΣμηΕΑ. Έχει γίνει πλέον σαφές σε όλη τη Λατινική Αμερική ότι η τεχνολογία drone προσφέρει μεγάλη ευελιξία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή θερμικών απεικονίσεων, την πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές και την εύκολη πλοήγηση σε εδάφη με έντονο ανάγλυφο.



Διδάγματα:

 

  • Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανάγκες των ομάδων έρευνας και διάσωσης και να δημιουργήσουμε συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, η οποία τελικά θα προσφέρει περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες σε τομείς που σχετίζονται με τα ΣμηΕΑ, όπως το πιλοτάρισμα, τη θερμική ανάλυση εικόνων και τις διαδικασίες προγραμματισμού αποστολών.

  • Η προσπάθεια να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα ΣμηΕΑ με περιορισμένους πόρους είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ωστόσο, η απόκτηση εξοπλισμού μέτριου κόστους και η σταδιακή αύξηση της επιχειρησιακής σας ικανότητας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την οικοδόμηση ενός προγράμματος από το μηδέν. Είναι επίσης χρήσιμο να αναζητήσετε και να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση, χορηγίες & δωρεές από μεγαλύτερους οργανισμούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

  • Τα ΣμηΕΑ αποτελούν μόνο ένα μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και λογισμικό χαρτογράφησης, συρραφής εικόνων, 3D μοντελοποίησης και τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο σημαντικό & ζωτικής σημασίας είναι να έχετε καλά εκπαιδευμένους χειριστές αεροσκαφών οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ανά πάσα στιγμή.



Η σταδιακή επέκταση της DroneSAR Chile είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα προγράμματα ΣμηΕΑ αναμορφώνουν τον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις συνεργασίες, διαβάστε τη Λευκή Βίβλο της DJI για τα επαγγελματικά ΣμηΕΑ (Enterprise Drones).


Τα ΣμηΕΑ αλλάζουν σημαντικά το πώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες εξυπηρετούν το κοινό. Ενώ αυτά έχουν πλέον κερδίσει τη θέση τους στη δημόσια ασφάλεια, υπάρχουν αρκετές κρατικές υπηρεσίες & ΜΚΟ που ακόμη διερευνούν τη χρήση τους σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, τα δημόσια έργα, ο σχεδιασμός υποδομών και η περιβαλλοντική προστασία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία ενός προγράμματος ΣμηΕΑ και γνωριμίας με τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να λάβετε υπόψη, καθώς αξιολογείτε πως τα ΣμηΕΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σας, κατεβάστε αυτή τη περιεκτική αναφορά.



Πού να μάθετε περισσότερα:


  • Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε πως τα ΣμηΕΑ μπορούν να σας βοηθήσουν στη διενέργεια επιθεωρήσεων.

  • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη DroneSAR Chile.

  • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις λύσεις που προσφέρει η DJI στους επαγγελματίες της δημόσιας ασφάλειας.

  • Κατεβάστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές της χρήσης ΣμηΕΑ από κρατικές υπηρεσίες

  • Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μείνετε συντονισμένοι με τα πιο πρόσφατα νέα σχετικά με τα ΣμηΕΑ!


bottom of page