Η παράδοση συναντά την τεχνολογία στα αρχαιότερα αμπέλια της Ισπανίας
top of page

Η παράδοση συναντά την τεχνολογία στα αρχαιότερα αμπέλια της Ισπανίας

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021


 

Ο Αμπελώνας


Η Grup Roqueta Origen διατηρεί διάφορα κελάρια και αμπελώνες στην Ισπανία, δημιουργώντας κρασιά υψηλής ποιότητας για την παγκόσμια αγορά. Τα κεντρικά τους γραφεία βρίσκονται στην οινοπαραγωγική περιοχή Plà de Bages της Καταλονίας. Αυτή υπήρξε και η βασική περιοχή για την παραγωγή κρασιού κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πριν τη μόλυνση από φυλλοξήρα που κατέστρεψε πολλούς από αυτούς τους αμπελώνες. Οι αμπελώνες αυτοί παρέμειναν σχεδόν εξ' ολοκλήρου ανεκμετάλλευτοι μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν οι τοπικές κοινότητες άρχισαν να καλλιεργούν νέα αμπέλια και να ανακτούν τις παραδοσιακές ποικιλίες. Σήμερα, οι αμπελώνες αυτοί παράγουν μερικά από τα πιο επιτυχημένα κρασιά της Ισπανίας.



Οι Συντελεστές


Η AgroMapping είναι μια εταιρεία συμβούλων γεωργίας που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων, την ερμηνεία γεωργικών χαρτών και τη συμβουλευτική για την τηλεπισκόπηση και τη γεωργία ακριβείας. Για τη χαρτογράφηση των αμπελώνων χρησιμοποιήθηκαν drone σταθερής πτέρυγας της Βarcelona Drone Centre. Τέλος η CATUAV, είναι μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών (systems integrator) που συνεργάζεται με την AgroMapping σε εφαρμογές που σχετίζονται με τη γεωργία.



Η ροή εργασίας: Απόκτηση δεδομένων


Ο Jordi Santacana, διευθυντής της CATUAV, παρουσιάζοντας το Argos Mini UAV με τη MicaSense-RedEdge.

Στην αμπελουργία, το σωστό timing (συγχρονισμός) είναι τα πάντα. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται όταν τα σταφύλια αλλάζουν χρώμα και αρχίζουν να συσσωρεύουν σάκχαρα, κάτι που συμβαίνει στις αρχές Αυγούστου στη Μεσόγειο. Όταν οι αμπελώνες φτάσουν σε αυτό το στάδιο, τα κλήματα θεωρείται ότι έχουν πλήρη ανάπτυξη και από αυτό το σημείο και μετά, το βάρος πέφτει στην ωρίμανση του καρπού και όχι στην περαιτέρω ανάπτυξη των φυτών.


Η συλλογή δεδομένων ξεκινά μετά από μια συνάντηση όπου συσκέπτονται μαζί οι πιλότοι, οι σύμβουλοι γεωργίας, οι αμπελουργοί & οι οινοποιοί, για τον καθορισμό του καλύτερου σχεδίου δράσης & πτήσεων για την παραγωγή δεδομένων υψηλής ποιότητας.



Η Ανάλυση


Μετά την πτήση, οι εικόνες μεταφορτώνονται σε λογισμικά επεξεργασίας των φασματικών δεδομένων (πχ. DroneDeploy) για οπτικοποίηση και ανάλυση.


Αξιοποιώντας την υψηλή χωρική ανάλυση που παρέχεται από τις εικόνες που συλλέγει ο αισθητήρας του αεροσκάφους, η AgroMapping ταξινομεί τα δεδομένα και παράγει ομοιογενείς ζώνες ανάπτυξης για κάθε ποικιλία σταφυλιού. Μόνο εικονοστοιχεία των δεικτών βλάστησης των αμπελιών περιλαμβάνονται στην ταξινόμηση των δεδομένων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι διαφορετικές ποικιλίες και τα έτη φύτευσης εισάγουν θόρυβο και μεταβλητότητα στα δεδομένα που δεν σχετίζονται με την κατάσταση της ανάπτυξης των αμπελώνων ή με το στρες.



Χάρτης που εμφανίζει τον αμπελώνα Roqueta Origen, όπου τα αμπέλια βρίσκονται ανάμεσα σε συστοιχίες πλατύφυλλων δέντρων και βελανιδιών. (Αριστερά) Το κτίριο του οινοποιείου (κόκκινη-πορτοκαλί οροφή) είναι ορατό στην οπτική εικόνα RGB ενώ πυκνές δενδροστοιχίες χωρίζουν τα μικρά μπλοκ αμπελώνων. (Δεξιά) Χάρτης NDVI της περιοχής, που εμφανίζει τη χωρική παραλλακτικότητα του αμπελώνα.

Χάρτης σφριγηλότητας (vigor map) του αμπελώνα Roqueta Origen ταξινομημένο σε τρεις ζώνες διαχείρισης (κόκκινο: χαμηλή σφριγηλότητα, κίτρινη: μεσαία σφριγηλότητα και μπλε: υψηλή σφριγηλότητα).


Όχι μόνο δεδομένα, αλλά πληροφόρηση για περαιτέρω ενέργειες.


Για την παροχή μιας σωστής γεωπονικής συμβουλής, τα στοιχεία επικυρώνονται από μια ομάδα τεχνικών υπό την ηγεσία του Dr. Fran Garcia-Ruiz, ιδρυτή της AgroMapping. Μόνο μετά την επικύρωση αυτή, οι χάρτες γίνονται δεκτοί, ταξινομούνται και διανέμονται προς τους πελάτες αμπελουργούς.


Ο Dr. Garcia-Ruiz επικυρώνει τις εικόνες/μετρήσεις στο χωράφι

Η ταξινόμηση είναι μόνο η αρχή. Η AgroMapping βοηθά τους αμπελουργούς να βελτιώσουν την παραγωγή τους, αναλύοντας τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του αμπελώνα μέσα σε μια καλλιεργητική περίοδο, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν μετρήσεις πεδίου. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ζωνών διαχείρισης από τα δεδομένα των γεωργικών χαρτών. Αυτός είναι ένας επιτυχημένος τρόπος παροχής όχι μόνο δεδομένων, αλλά και πρακτικής πληροφόρησης για περαιτέρω ενέργειες. Ο Dr. Garcia-Ruiz οραματίζεται τη χαρτογράφηση πολλών περιοχών για διάφορες εφαρμογές, όπως:


  • Διαχωρισμό αμπελώνων σε ζώνες διαχείρισης, επιτρέποντας τη μεταβλητή λίπανση, κλάδεμα μεταβλητής έντασης και προσαρμοστική άρδευση.

  • Στόχευση συγκεκριμένων περιοχών για την αραίωση των αμπέλων, εξασφαλίζοντας σταφύλια υψηλότερης ποιότητας.

  • Ανάπτυξη εξειδικευμένων πρωτοκόλλων δειγματοληψίας, με στόχο τον έλεγχο της ωρίμανσης των καρπών, τον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής ή την εκπόνηση αμερόληπτων εκτιμήσεων απόδοσης.

  • Το μέλλον αυτής της τεχνολογίας πιθανότατα θα επικεντρωθεί και στον καθορισμό των ποιοτικών ιδιοτήτων των αμπελιών για να βοηθήσει τους οινοποιούς να αναπαράγουν vintage κρασιά κατά το δοκούν όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.


Συμπεράσματα


Η ροή μιας εργασίας πρέπει πάντα να ξεκινά με τον καθορισμό των απαιτήσεων των καλλιεργητών. Ακολουθεί η τηλεπισκόπηση βασισμένη σε drones με συνδυασμό με μια κορυφαία πολυφασματική κάμερα που αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία των γεωργικών χαρτών που παράγονται. Αξιόπιστα & επαναλαμβανόμενα δεδομένα διευκολύνουν την ακριβέστερη ερμηνεία των χαρτών και επομένως την ακριβέστερη διαχείριση των καλλιεργειών.


Κρίσιμη για την επιτυχία ενός τέτοιου έργου είναι και η συμβολή ενός διορατικού συμβούλου γεωργίας που θα μετατρέψει τα επεξεργασμένα αυτά δεδομένα σε συγκεκριμένες πρακτικές δράσεις. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι το κλειδί για την ικανοποίηση των υψηλών προδιαγραφών των οινοποιών.



bottom of page