Πόσο αποτελεσματικά είναι τα drones στο ψεκασμό αμπελιών;
top of page

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα drones στο ψεκασμό αμπελιών;

Έγινε ενημέρωση: 3 Μαΐ 2023

Ο Patrick Jacklin, των βιοδυναμικών αμπελώνων Heitlinger και Burg Ravensburg στη Γερμανία, μας μιλά για τις δοκιμές τους. Υπάρχει επίσης ένα βίντεο στο τέλος του άρθρου που δείχνει πως το drone μπορεί να ψεκάζει απότομες πλαγιές!


DJI AGRAS T30

Δύο βιοδυναμικά κτήματα στη Γερμανία χρησιμοποιούν drone για να προστατεύσουν τα αμπέλια και τα σταφύλια τους.


Τα βιολογικά πιστοποιημένα και βιοδυναμικά οινοποιεία VDP Heitlinger και Burg Ravensburg δοκιμάζουν ένα drone DJI Agras T30 στους απόκρημνους αμπελώνες τους, ψεκάζοντας βιολογικά διαλύματα (θεραπείες) χαμομηλιού, τσουκνίδας και αλογοουράς των αγρών.


Το κύριο πλεονέκτημα που βρήκαν, είναι η δυνατότητα να ψεκάζουν τα αμπέλια τους όταν είναι πολύ επικίνδυνο και υγρό για τα τρακτέρ να λειτουργούν στις απότομες πλαγιές. Εκτός από επικίνδυνη, η χρήση ενός βαριού τρακτέρ σε τέτοιες συνθήκες προκαλεί και συμπίεση του εδάφους, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα, την αποστράγγιση και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, ενώ προάγει και τη διάβρωση.


Ο οινοποιός Claus Burmeister λέει: «Το χώμα μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας. Είμαστε ευχαριστημένοι με κάθε θεραπεία που μπορούμε να κάνουμε με το drone και πιστεύουμε ότι είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της τεχνολογίας. Ωφελεί τα εδάφη και τα σταφύλια μας, τα οποία λαμβάνουν την περιποίηση και την προστασία που τους αξίζει, χωρίς συμβιβασμούς».


DJI AGRAS T30 TRANSPORTING
AGRAS T30 - Μεταφορά

DJI AGRAS T30 FOLDED
AGRAS Τ30 - Διπλωμένο

DJI AGRAS T30 FILLING
AGRAS T30 - Γέμισμα

Το ψεκαστικό drone DJI Agars T30 με δεξαμενή 30L, μπορεί να εφαρμόσει διάφορα οργανικά διαλύματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.


Το αεροσκάφος δοκιμάζεται σε συνεργασία με το LVWO (Kρατικό Eρευνητικό Iνστιτούτο Aμπελουργίας και Oπωροκαλλιέργειας της Γερμανίας: Landesversuchsanstalt für Wein-und Obstbau). Ο προγραμματισμός πτήσης και η ρύθμιση των παραμέτρων πτήσης και ψεκασμού γίνονται από το τηλεχειριστήριο αφής του αεροσκάφους. Αφού ενεργοποιήσουμε τον εξοπλισμό, οριοθετείται η περιοχή με χρήση έτοιμων προ-ρυθμίσεων ή χειροκίνητα & το σχέδιο πτήσης εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη. Ο ρυθμός εφαρμογής του διαλύματος, η λειτουργία ψεκασμού και η ταχύτητα πτήσης μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ασύρματα μέσω του χειριστηρίου. Τα σχέδια πτήσεων αποθηκεύονται στο λογισμικό και μπορούν να ανακτηθούν ανά πάσα στιγμή. Για τον έλεγχο της συσκευής απαιτείται άδεια οδήγησης drone και άδεια από την οικεία Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας της Γερμανίας. Για λόγους ασφαλείας απασχολούνται δύο πιλότοι ανά drone.


Μέχρι και σήμερα, τα οινοποιεία VDP έπρεπε να περιμένουν ξηρές ή βατές συνθήκες εδάφους για να μπουν με τρακτέρ και μηχανήματα στους αμπελώνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα αμπέλια ήταν απροστάτευτα όταν το χρειάζονταν περισσότερο. Για παράδειγμα το 2021, οι Heitlinger και Burg Ravensburg έχασαν το 60% των σταφυλιών τους ως αποτέλεσμα τέτοιων καθυστερήσεων.


DJI AGRAS T30 READY TO FLY
AGRAS T30 - Έτοιμο

DJI AGRAS T30 PILOT
AGRAS T30 & Χειριστής

Πάτρικ Τζάκλιν: «Οι παραδοσιακές μέθοδοι έχουν τα όριά τους»

Ο Πάτρικ Τζάκλιν, τρίτη γενιά της οικογένειας ιδιοκτητών της Heitlinger & Burg Ravensburg, είναι ένας από τους τρεις πιλότους drone της εταιρείας. Τον ρωτήσαμε για το κόστος και την αποτελεσματικότητα του drone.


Πότε ξεκινήσατε να δοκιμάζετε τη χρήση drones;

Πάτρικ: «Ξεκινήσαμε φέτος (2022) μόλις τον Μάιο. Ο κύριος λόγος ήταν η κακή συγκομιδή του 2021. Εκείνη τη χρονιά το κλίμα ήταν πολύ υγρό με συχνές βροχοπτώσεις. Δεν μπορέσαμε να διατηρήσουμε μια αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών μας και τελικά μαζέψαμε μόνο περίπου το 40% αυτού που θεωρούμε φυσιολογικό.»


Πόσο αποτελεσματικά είναι τα drone;

Πάτρικ: «Χρειαζόμαστε περισσότερες δοκιμές για να επιτύχουμε την αποτελεσματικότητα των τρακτέρ, αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το drone μπορεί να υποστηρίξει την προστασία των καλλιεργειών μας, όταν το έδαφος είναι υγρό, επικλινές ή όταν δεν θέλουμε να πιέσουμε άσκοπα το έδαφος μας».


Πόσο μεγάλη είναι η περιοχή ψεκασμού;

Πάτρικ: «Η περιοχή στην οποία χρησιμοποιήσαμε το drone είναι περίπου 100 στρέμματα, ενώ μας επιτρέπεται να το χρησιμοποιούμε μόνο στις απότομες πλαγιές μας (30% κλίση και άνω). Συνολικά έχουμε 1200 στρέμματα και στους δύο αμπελώνες. Περισσότερα από 100 στρέμματα είναι στην πραγματικότητα πιο απότομα από 30%, αλλά θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μια περιοχή που μπορούμε πραγματικά να καλύψουμε αξιόπιστα με ένα drone, επομένως περιοριστήκαμε στα 100 στρέμματα προς το παρόν».


Πόσο συχνά επιστρέφει το drone για ανεφοδιασμό;

Patrick: «Οι τρέχουσες μπαταρίες διαρκούν περίπου 15-20 λεπτά. Με τη δεξαμενή των 30 λίτρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ψεκάζουμε, αλλά συνήθως μια μπαταρία διαρκεί για δύο γεμάτες δεξαμενές.»


Ποια βιοδυναμικά σκευάσματα ή θεραπείες ψεκάζετε;

Πάτρικ: «Μέχρι στιγμής έχουμε χρησιμοποιήσει διαλύματα βιολογικών θεραπειών φυτοπροστασίας όπως χαμομήλι, τσουκνίδα και αλογοουρά του αγρού, αλλά δεν έχουμε ακόμη πειραματιστεί με όλες τις διαθέσιμες σε εμάς βιοδυναμικές θεραπείες, καθώς φέτος επικεντρωθήκαμε κυρίως στην προστασία των καλλιεργειών. Ανυπομονούμε να κάνουμε περισσότερες δοκιμές την ερχόμενη σεζόν».


Σας ανήκει το drone, το μισθώνετε ή είναι ένα ερευνητικό έργο προς το παρόν;

Πάτρικ: «Το drone αγοράστηκε από το Ινστιτούτο LVWO στο Weinsberg και μας δόθηκε, έτσι ώστε να δοκιμαστεί η πρακτικότητα των γεωργικών drones σε ένα βιολογικό οινοποιείο του μεγέθους μας».


Ποιο είναι το κόστος του μηχανήματος;

Πάτρικ: «Το ίδιο το drone, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μπαταριών, κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ. Οι απαιτούμενες άδειες αποτελούνται από δύο ξεχωριστές άδειες (A1-A3 & A2). Για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούμε πάντα δύο πιλότους & απαιτείται να ασφαλίσουμε το drone.


«Χρειάζεστε επίσης έναν μακρύ κατάλογο αδειών – γιατί είμαστε στη Γερμανία. Δεν κοστίζουν απαραίτητα πολλά χρήματα, αλλά πολλά νεύρα και το μεγαλύτερο μέρος της ευτυχίας μας!».

Ποια άλλα οφέλη έχετε παρατηρήσει;

Πάτρικ: «Πρώτον, η εφαρμογή των θεραπειών μας λειτουργεί καλύτερα από το αναμενόμενο, κάτι που αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Αλλά αυτό που μας ξάφνιασε περισσότερο ήταν το ενδιαφέρον & η περιέργεια που προξένησε η χρήση του drone στους γύρω μας. Δημοσιογράφοι, περαστικοί, θιασώτες της τεχνολογίας αλλά κυρίως πολλοί συνάδελφοι οινοποιοί μας επισκέφθηκαν κατά τις δοκιμές μας.


«Πολλοί συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί μας λέγοντας ότι προφανώς είχαν ακούσει για την τεχνολογία αυτή, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν σκεφτεί αν πραγματικά θα είχε εφαρμογή στους αμπελώνες τους. Ενδιαφέρονταν πραγματικά αλλά ήταν δύσπιστοι για το τι μπορεί να κάνει το drone. Ειδικά μετά το 2021 – μια πολύ υγρή χρονιά στη Γερμανία – πολλοί οινοπαραγωγοί, όπως και εμείς, αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την προστασία των καλλιεργειών τους, καθώς συνειδητοποίησαν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι έχουν τα όριά τους. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό να δούμε πόση προσοχή έλαβε το drone μας από όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους».


Δείτε το DJI Agras Τ30 σε δράση


Αυτό το σύντομο βίντεο, που αφηγείται ο Patrick Jacklin, περιγράφει πώς λειτουργεί το drone.


 

Τό άρθρο είναι μια μετάφραση από το Canopy blog του Ιnternationalwinechallenge.com και δημοσιεύτηκε στις 27/9/2022 από τον Chris Boiling. Διαβάστε το άρθρο στη αρχική του μορφή εδώ.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610.641641 ή μέσω email στο info@prapopoulos.com για να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες που σας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα drone στις καλλιέργειές σας.

414 Προβολές
bottom of page