Χρήση της Micasense Altum για τον έλεγχο υδατικού στρες σε ακτινίδια
top of page

Χρήση της Micasense Altum για τον έλεγχο υδατικού στρες σε ακτινίδια

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021


Η ομάδα της ΝutriGIS ετοιμάζεται να πετάξει με ένα DJI Matrice 200 και τη MicaSense Altum.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακτινιδίων στην Αμερική και ο τέταρτος παγκοσμίως. Για την κάλυψη τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής ζήτησης, στη χώρα καλλιεργούνται συνολικά 8.700 εκτάρια, 37,7% εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή O'Higgins. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει απειλή για την παραγωγή ακτινιδίων και την εμπορική ευημερία του κλάδου αλλά και της χώρας. Μια αδιάλειπτη ετήσια περίοδος ξηρασίας επικρατεί στην κεντρική Χιλή από το 2010, με την περιοχή O'Higgins να είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Το 2019 η περιοχή γνώρισε τον πιο ξηρό χειμώνα τα τελευταία 60 χρόνια. Ο Δήμος του San Fernando, που βρίσκεται στην περιοχή O'Higgins, παρουσίασε έλλειμμα βροχόπτωσης 65% με μόλις 67,60 mm βροχόπτωσης όταν ο μέσος όρος είναι είναι 126,60 mm.


Λόγω αυτών των παρατεταμένων αυτών ξηρών συνθηκών και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι αγρότες στη Χιλή αναζητούν τρόπους βελτιστοποίησης της χρήσης του νερού, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο της ξηρασίας στην παραγωγή ακτινίδιων. Η NutriGIS, μια Χιλιανή εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας, αποφάσισε να δοκιμάσει εάν ένας εναέριος θερμικός αισθητήρας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση ελλείμματος νερού στα ακτινίδια μέσω του CWSI (δείκτης υδατικού στρές). Ο δείκτης CWSI μετρά τον ρυθμό διαπνοής μιας καλλιέργειας σε κλίμακα από 0 έως 1, συνεκτιμώντας τη θερμοκρασία του θόλου των δένδρων και την έλλειψη υδρατμών στο περιβάλλον. Όταν η θερμοκρασία του φύλλου υπερβεί τη θερμοκρασία του αέρα κατά 4° έως 6° C, ο αριθμός που προκύπτει πλησιάζει την μονάδα (1) και το φυτό προσδιορίζεται ότι βρίσκεται υπό πίεση νερού. Εξοπλισμένοι με τη MicaSense Altum και το Matrice 200, η ομάδα της NutriGIS πέταξε πάνω από έναν οπωρώνα ακτινίδιων (ποικιλία Hayward) στο San Fernando τον Νοέμβριο του 2019. Για σύγκριση, η NutriGIS χρησιμοποίησε επίσης μια αντλία Scholander για τη μέτρηση του δυναμικού νερού στους ιστούς των φυτών. Η χρήση της αντλίας Scholander για τη μέτρηση του δυναμικού νερού είναι μια ευρέως γνωστή μέθοδος για τον προσδιορισμό της κατάστασης του νερού των φυτών και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των συνθηκών νερού στα ακτινίδια. Σε αυτό το τέστ, η NutriGIS επέλεξε τριάντα διαφορετικά φύλλα από δέκα (10) τυχαία δέντρα για δοκιμή στην αντλία Scholander.



RGB (οπτική) αποτύπωση των 10 τυχαίων δέντρων του πειράματος Scholander

Χρήση της αντλίας Scholander

Αναλύοντας τις εικόνες που τραβήχτηκαν με τη MicaSense Altum και συγκρίνοντάς τες με τις μετρήσεις υδατικού δυναμικού του ξυλώματος πάρθηκα με την αντλία Scholander, εντοπίστηκαν δύο ζώνες, «Ζώνη 1» χαμηλού στρες και «Ζώνη 0» υψηλού στρες.




Θερμικές εικόνες Altum (αριστερά) και δείκτης CWSI (δεξιά) του οπωρώνα ακτινίδιων.



Η ομάδα διαπίστωσε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των δεδομένων που καταγράφηκαν με το θερμικό αισθητήρα της Altum και του υδατικού δυναμικού που μετρήθηκε με την ανβτλία Scholander, η οποία τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τη Altum είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την εκτίμηση υδατικού στρες σε μια καλλιέργεια.



Δεδομένα υδατικού δυναμικού στα φύλλα των ακτινίδιων σε σχέση με τις ζώνες στρες.

Η χρήση ενός θερμικού αισθητήρα όπως η MicaSense Altum επιτρέπει στους καλλιεργητές να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια περιπτώσεις υδατικής καταπόνησης στα ακτινίδια. Αντί να χρησιμοποιήτε διάσπερτα δείγματα για τη γενίκευση αποτελεσμάτων, ένα ολόκληρο χωράφι μπορεί να χαρτογραφηθεί ενώ μπορούν να εντοπιστούν ακόμη μεμονωμένα δέντρα με έλλειψη νερού. Με την Altum, οι καλλιεργητές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να σχεδιάσουν στρατηγικές χρήσης νερού ακόμη και σε επίπεδο δέντρου.


 

Δείτε το άρθρο στην αρχική του μορφή από το blog της Micasense εδώ.

bottom of page