Ψεκασμός Ελβετικών Αμπελώνων με Drone
top of page

Ψεκασμός Ελβετικών Αμπελώνων με Drone



Η Ελβετία έχει συνολική έκταση αμπελώνων 14.712 εκταρίων (147.120 στρέμματα). Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των αμπελουργών στην Ελβετία αγγίζει τα 550 εκατομύρια Ελβετικά Φράκγα (CHF), περίπου 538 εκατομύρια Ευρώ (€).


Για τη βελτιστοποίηση της συγκομιδής των σταφυλιών τους, οι Ελβετοί αμπελουργοί εκτελούν αρκετούς ψεκασμούς ανά καλλιεργητική περίοδο. Αυτές οι εργασίες εκτελoύνται παραδοσιακά χειροκίνητα λόγω των ανάγλυφων εδαφών της χώρας ή με εξειδικευμένα μηχανήματα, γεγονός πολύ απαιτητικό από τη μια πλευρά και χρονοβόρο από την άλλη. Εφαρμόζονται 8-10 θεραπείες (ψεκασμοί), αριθμός που υποδηλώνει ότι οι ψεκασμοί λαμβάνουν χώρα ανά δεκαήμερο μέσα στη σαιζόν. Οι ψεκασμοί είναι συχνοί, καθώς για παράδειγμα, μια προσβολή ωιδίου δεν καταστρέφει μόνο την σοδειά ενός ολόκληρου χρόνου, αλλά μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή και για τα επόμενα χρόνια.


Επίσης, σε πολύ απότομες πλαγιές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων με τα τρακτέρ, καθώς αυτά μπορεί να ανατραπούν. Το μαρτυρούν οι πολυάριθμοι θάνατοι στη χώρα τα τελευταία χρόνια.


Για τους αμπελουργούς, η επεξεργασία των αμπελιών από τον αέρα με γεωργικά drone φέρνει σαφή λειτουργικά πλεονεκτήματα. Καθώς αρκετοί αμπελουργοί έχουν ήδη κάποια εμπειρία με τα drone υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για την ευρύτερη αποδοχή αυτής της νέας τεχνολογίας.



Το παράδειγμα από το Hallau (case study)


Χρήση ψεκαστικών drone για προληπτική προστασία νεαρών και ενήλικων αμπελιών.


1. Σκοπός του Ψεκασμού


Καλλιέργειες: Αμπέλια (Σπορόφυτα, Νεαρά Φυτά, Ενήλικα Φυτά)


Ασθένειες: Ωίδιο, Περονόσπορος & άλλες Μυκητιακές Ασθένειες



2. Πληροφορίες για το Περιβάλλον

​Ημερομηνίες εφαρμογής:

2-3/6/2020, 8/6/2020 & 16/6/2020

(επανάληψη κάθε εβδομάδα)

​Τοποθεσία:

Hallau, Ελβετία

​Τύποι Εδαφών:

Επίπεδα & Απότομες πλαγιές

​Θερμοκρασία (℃):

15 – 25°C

Συνολική περιοχή ψεκασμού (ha.):

​3,5 εκτάρια νεαρών φυτών

4,0 εκτάρια ενήλικων φυτών

​Σχετική Υγρασία:

Μεταβαλλόμενη


3. Παράμετροι Λειτουργίας

​Τύποι Drone:

​DJI Agras MG-1P &

DJI Agras T16

​Έκδοση υλικολογισμικού:

MG-1P: V02.01.0012

T16: V02.01.0312

Τρόπος λειτουργίας:

​Έξυπνος σχεδιασμός διαδρομής

Ταχύτητα Ψεκασμού:

MG-1P: ~1,5 m/s

T16: ~3,0 m/s

Ύψος Ψεκασμού:

​3m

(από την κορυφή της καλλιέργειας)

​Διάστιχο/πλάτος γραμμής:

​3m/4m

(σύμφωνα με το πλάτος της γραμμής σχεδιασμού)

​Ποσότητα ψεκαστικού υγρού ανά εκτάριο:

​100 λίτρα/εκτάριο

​Τύπος ακροφυσίου:

​XR110015VS


4. Πληροφορίες για τα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Εμπορική ονομασία

​Διατύπωση

​Δραστικό συστατικό

(%)

Δραστική ουσία ανά εκτάριο (g/ml)​

Foplet​

​WG

Folpet 80%​

​1,2 kg/ha

​Foplet

​SC

​Kaliumphosphonat 51,7%

​1,0 l/ha

Celos​

​WG

Schwefel 80%​

​2,4 kg/ha




6. Συμπέρασμα


Σήμερα πολλά αμπέλια ψεκάζονται στην Ελβετία με drones. O συγκριμένος παραγωγός είναι ξεχωριστός γιατί ψεκάζει από αέρος νεαρά φυτά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ταυτόχρονα πολύτιμα για την παραγωγή του. Οι ψεκασμοί μέχρι πρότινος γίνονταν με το χέρι ή με τρακτέρ, αλλά υπήρχαν πολλά ατυχήματα λόγω του έντονου ανάγλυφου των εδαφών.


Η εφαρμογές ψεκασμού με drone παρακολουθούνται πολύ πυκνά από τον ίδιο τον παραγωγό που είναι ευρέως γνωστός ως ειδικός στη Ελβετία για νεαρά αμπέλια. Ο ίδιος κατασκεύασε και ειδικές πλατφόρμες προσγείωσης για τα ψεκαστικό drone.


Ο ψεκασμός στα αμπέλια του συγκεκριμένου παραγωγού γίνεται κυρίως προληπτικά.



Ο περονόσπορος εμφανίζεται εάν δεν γίνει ψεκασμός
Υγιή φυτά μετά τον ψεκασμό

Ο παραγωγός συγκρίνοντας τον ψεκασμό με drone με τις παλαιότερες πρακτικές ψεκασμού με το χέρι ή τρακτέρ είναι εμφανώς πιο ικανοποιημένος από τον ψεκασμό με drone, για τους παρακάτω λόγους:




7. Remote Vison - https://www.remotevision.ch/


Η εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες στον συγκεριμένο Ελβετό παραγωγό & συνέταξε την συγκεκριμένη περιπτωσιακή μελέτη (case study) είναι η Remote Vision από την Ελβετία ή οποία ξεκίνησε αεροψεκασμούς με drone σε αμπέλια & λαχανικά από το 2016. Η Remote Vision αυτή τη στιγμή διαθέτει 3 επιχειρησιακές ομάδες ψεκασμού.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ueli Sager στο ueli.sager@remotevision.ch


Δείτε παρακάτω και ένα σχετικό video της ίδιας εταιρείας από εφαρμογή σε επικλινή αμπελώνα στην Ελβετία.


Σημείωση: Το περιεχόμενο και οι παράμετροι που αποτυπώνονται στην ανωτέρω παρουσίαση είναι απλώς για αναφορά. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας, τις παραμέτρους πτήσης και να χρησιμοποιήσετε έναν σωστό τρόπο για να ψεκάσετε το χωράφι σας σύμφωνα με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες, το χαρακτήρα της καλλιέργειάς σας, τις συνήθειες ή το ιστορικό χρήσης χημικών στην περιοχή σας. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες παραμέτρους λειτουργίας να επιλέξετε ή δεν είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, τότε θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα δοκιμαστικό ψεκασμό σε ένα τμήμα της καλλιέργειάς σας πριν από έναν ψεκασμό μιας μεγάλης περιοχής.


 

Μάθετε και εσείς πως μπορείτε να ξεκινήσετε το ψεκασμό των αμπελώνων σας καλώντας μας στο 2610641641 ή στέλνοντας μας ένα email στο info@prapopoulos.com


Η ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΣ είναι εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της DJI Agriculture για την Ελλάδα, υποστηρίζει τα προιόντα DJI Agriculture με εξειδικευμένο service & είναι πιστοποιημένo DJI Agriculture Training Academy Centre.

bottom of page