Εσείς επικονιάζετε τις καλλιεργειές σας με drone;

(Περιπτωσιακή μελέτη επικονίασης ακτινιδίων με DJI Agras Τ10)


Με μια απόδοση επικονίασης 135 στρεμμάτων σε 7 ώρες η χρήση drone αποδεικνύεται κλάσεις ανώτερη από τη χειρωνακτική εργασία.Όσον αφορά τα ακτινίδια, η ποικιλία Zespri της Νέας Ζηλανδίας θεωρείται μια από τις καλύτερες και νοστιμότερες στον κόσμο. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η Κίνα είναι ουσιαστικά η χώρα προέλευσης των ακτινιδίων. Τα δε τελευταία χρόνια, η χώρα αυτή έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ακτινιδίων στον κόσμο με ολοένα και βελτιούμενη ποιότητα.


Ως πατρίδα του Κινέζικου ακτινιδίου, το Shaanxi είναι διάσημο για τα πυκνά, μαλακά, γλυκόξινα ακτινίδιά του, τα οποία είναι πάντα δημοφιλή στην αγορά. Η αποτελεσματική επικονίαση των ακτινιδίων στην περιοχή του Shaanxi είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποσότητας, της ποιότητας της παραγωγής και του τοπικού εισοδήματος.


Τα λουλούδια του ακτινιδίου ανθίζουν κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ως δίοικο φυτό, το ακτινίδιο πρέπει να διασταυρώνεται για να αποδώσει καρπούς. Η αποτελεσματικότητα της επικονίασης έχει ισχυρή επίδραση στην υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη μιας βιομηχανικής μονάδας παράγωγής ακτινιδίων.Η επικονίαση με drone, μιας έκτασης 135 στρεμμάτων ολοκληρώθηκε μέσα σε 7 ώρες


Πρόσφατα, η Shaanxi Weinan Fukang Plant Protection Co. Ltd, το Weinan Fruit Tree Research Institute και το Huazhou Gaotangguoqin Agricultural Kiwifruit Park ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επικονιάσουν 135 στρέμματα ακτινιδίων χρησιμοποιώντας γεωργικά ψεκαστικά drones όπως το DJI T10. Η εργασία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 7 ώρες με καλά αποτελέσματα και αποτελεί ένα καινοτόμο τρόπο χρήσης drones στη γεωργία.


Η σύντομη περίοδος ανθοφορίας του ακτινιδίου (μόνο περίπου 10 ημέρες) καθιστά δύσκολη την αύξηση της παραγωγής καρπών βασιζόμενη αποκλειστικά στην επικονίαση μέσω του ανέμου ή των εντόμων.Στην παραδοσιακή χειροκίνητη διαδικασία επικονίασης, τα αρσενικά άνθη πρέπει να μαζευτούν εκ των προτέρων και να στερεωθούν στην επιφάνεια των θηλυκών λουλουδιών ένα προς ένα. Η χειρωνακτική επικονίαση μπορεί να καλύψει μόνο 1 με 2 σρέμματα ανά εργάτη γης την ημέρα, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και εντατική. Εάν δε εμφανιστεί απροσδόκητη περίοδος βροχής, είναι ακόμη πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί η χειροκίνητη επικονίαση σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής.


Η χειρωνακτική επικονίαση χρησιμοποιεί αρσενικά άνθη για επικονίαση


Αρσενικά άνθη ακτινίδιου


Σε μια σύγχρονη αγροτική επιχείρηση, ψεκαστήρες επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επικονίαση, εκτός από την συνήθη χειρωνακτική διαδικασία με τα αρσενικά άνθη. Η γύρη τοποθετείται στο ψεκαστικό δοχείο και ψεκάζεται. Η συνήθης δοσολογία είναι 30g με 40g γύρης ανά 600 τετραγωνικά μέτρα γης, ενώ εργάτης γης μπορεί να καλύψει από 3 έως 6 στρέμματα ανά ημέρα.


Ωστόσο, καθώς οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι και ακριβοί για τέτοιες απαιτητικές εργασίες, το κόστος της εργασίας σε συνδυασμό με αυτό της γύρης ανά στρέμμα μπορεί να είναι μη βιώσιμο οικονομικά.


Επικονίαση με ψεκαστήρα


Η επικονίαση με drone μειώνει τα κόστη και βελτιώνει τις αποδόσεις


Η τρέχουσα αυξανόμενη τάση στην υποβοηθούμενη από υγρά επικονίαση με drones στα ακτινίδια είναι το αποτέλεσμα μιας πενταετούς έρευνας του Dr. Jing Zhaobing και της ομάδας του από το Weinan Research Institute of Fruit Industry.Με την προσθήκη ειδικών προσθέτων στο νερό, μπορεί να βελτιωθεί η συμβατότητα της γύρης με το νερό, έτσι ώστε η γύρη να κατανέμεται ομοιόμορφα στο νερό και να παραμένει ενεργή για 2 με 3 ώρες.Στη συνέχεια, το διάλυμα γύρης ψεκάζεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του λουλουδιών της φυτείας ακτινιδίων με τη βοήθεια ενός drone, στην περίπτωσή μας το DJI Agras T10. Το συγκεκριμένο διάλυμα γύρης μπορεί να προσαρμοστεί στο εξωτερικό περιβάλλον και στο στίγμα των λουλουδιών, γονιμοποιώντας τα. Προς το παρόν, αυτή η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις επαρχίες του Xi'an, του Hubei, της Guizhou και σε άλλα μέρη με σχεδόν 700 στρέμματα πειραματικής εφαρμογής.