top of page

ΕΝΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ*

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021




Καθώς η τεχνολογία των ΣμηΕΑ (drone) συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με το φάσμα των λύσεων που προσφέρονται στους χρήστες της. Οι εναέριες θερμικές επιθεωρήσεις είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπου η τεχνολογία γίνεται συνεχώς μικρότερη σε όγκο και προσιτή οικονομικά, επιτρέποντας στις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες ΣμηΕΑ να εντάξουν την εναέρια θερμογραφία στις υπηρεσίες τους. Τι μπορείτε να κάνετε και ποιες λύσεις υπάρχουν;


Εάν σκέφτεστε την θερμική απεικόνιση, τότε πιθανότατα θα αναλογίζεστε τις προφανείς εφαρμογές, όπως τις καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης όπου ζωές έχουν σωθεί χρησιμοποιώντας drones για να βρεθούν άνθρωποι που έχουν πληγεί, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για την Αστυνομία που αναζητά αγνοούμενους ή για ομάδες διάσωσης (πχ. ΕΜΑΚ) που καθοδηγούν εγκλωβισμένους αναρριχητές στην ασφάλεια.


Επίσης, οι πυροσβέστες κάνουν μεγάλη χρήση της θερμογραφίας. Τους βοηθά να βλέπουν μέσα από τον καπνό και να βρίσκουν ανθρώπους σε κίνδυνο, να αποκτούν μια εναέρια εικόνα μιας εξελισσόμενης κατάστασης κινδύνου, να καθοδηγούν τμήματα εδάφους σε σημεία κλειδιά ή και να πλοηγούν πληγέντα άτομα σε ασφαλείς ζώνες. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η θερμογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα – και πάνω από όλα, να σωθούν ζωές.




Οι τομείς εφαρμογής


Η θεμελιώδης αρχή πίσω από τη χρήση της θερμικής (ή υπέρυθρης) απεικόνισης είναι η χρήση ενός μη επεμβατικού τρόπου ανίχνευσης προβλημάτων που σχετίζονται με αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό γίνεται με τη αποτύπωση της υπέρυθρης ακτινοβολίας σε αντίθεση με το ορατό φως, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσατε να λειτουργείτε σε απόλυτο σκοτάδι και να μην το αντιλαμβάνεστε (αν και παράγοντες όπως το ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματά σας!).


Στον κατασκευαστικό τομέα, η χρήση των εναέριων θερμικών επιθεωρήσεων για τον έλεγχο κτιρίων για απώλειες θερμότητας και για ζητήματα μόνωσης είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Η γεωργία από μόνη της συνιστά μια σχεδόν αυτόνομη βιομηχανία θερμικής απεικόνισης, με πολυφασματικές απεικονιστικές λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις καλλιεργειών, να εντοπίσουν προβλήματα αποστράγγισης και να ελέγξουν τους δείκτες υγείας των φυτών, μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων (συμπεριλαμβανομένης της απλής μέτρησης των ζώων σε μια δεδομένη έκταση!). Ομοίως, εταιρείες ενέργειας (πχ. πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, φωτοβολταϊκά & αιολικά πάρκα) χρησιμοποιούν θερμογραφικές απεικονήσεις για να ελέγξουν πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φωτοβολταϊκούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και πολλά άλλα.


Τα πλεονεκτήματα της εναέριας τηλεπισκόπησης έναντι των παραδοσιακών μεθόδων επιτόπιων ελέγχων με τα πόδια είναι πολυάριθμα. Αρχικά, οι οικονομία σε ανθρωποώρες μέσω της χρήσης εναέριας θερμογραφίας σε σχέση με την αποστολή μιας εξωτερικής ομάδας εναεριτών για τον έλεγχο μιας εγκατάστασης/περιοχής είναι τεράστια. Σε περιπτώσεις όπως ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με χιλιάδες πάνελ, οι πεζοπόρες επιθεωρήσεις καλύπτουν αναγκαστικά μόνο ένα επιλεκτικό ποσοστό των πάνελ ως δοκιμαστικού δείγματος, ενώ μια επιθεώρηση με χρήση ΣμηΕΑ μπορεί να καλύψει ολόκληρο το πάρκο σε ένα κλάσμα του χρόνου και να προσφέρει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα.


Όταν μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο, η οποιαδήποτε αύξηση στην αποδοτικότητα μετριέται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η μη επεμβατική φύση της εναέριας θερμογράφησης μειώνει επίσης τον σωματικό κίνδυνο του προσωπικού που σκαρφαλώνει στους πυλώνες. Επιπλέον, καθώς τα σημεία ενδιαφέροντος πρέπει πιθανώς να σταματούν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών επιθεωρήσεων, τα οφέλη απλά και μόνο από την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών ενώ το drone εκτελεί τα καθήκοντά του, είναι αυταπόδεικτα.




Τα ‘καυτά’ προϊόντα


Λοιπόν, τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε; Όχι πολλά, είναι η γρήγορη απάντηση. Προφανώς όμως, όσο πιο απαιτητική είναι η εργασία σας και αυξάνονται τα δεδομένα που θέλετε να συλλέξετε, θα χρειαστείτε ένα εξελιγμένο drone, ένα παραμετροποιήσιμο λογισμικό επεξεργασίας δεδομένων όπως το DroneDeploy, και να εκπαιδεύσετε σωστά το προσωπικό σας, όχι μόνο για λόγους επιχειρησιακής ικανότητας (πιλοτάρισμα) αλλά και για την βέλτιστη ανάλυση των δεδομένων σας. Βασικά όμως θα πρέπει να εξοπλίστε το στόλο σας με μια συμβατή θερμική ή πολυφασματική κάμερα.


Τα περισσότερα εμπορικά μοντέλα της DJI, για παράδειγμα, από το Phantom 4 μέχρι την τελευταία σειρά Inspire ή M200, σας παρέχουν λύσεις εναέριας θερμογραφίας (thermal imaging). Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη γκάμα είναι η κάμερα Zenmuse XT2, η οποία είναι στην πραγματικότητα δύο κάμερες σε μία. Από τη μια πλευρά είναι μια τυπική κάμερα 4K/12MP, από την άλλη είναι ένα προηγμένο ραδιομετρικό θερμικό σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει την ανίχνευση και ανάλυση θερμικών δεδομένων. Μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε και να συγκρίνετε τις δύο κάμερες σε πραγματικό χρόνο για να παρακολουθείτε παράλληλα τόσο το ορατό όσο και το μη ορατό (θερμικό) φάσμα.


Η τεχνολογία ActiveTrack της DJI, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί hotspots ή να στοχεύει σε συγκεκριμένες περιοχές θερμοκρασίας - και να σας προειδοποιεί για τυχόν ασυμφωνίες εντός προεπιλεγμένων παραμέτρων. Η σειρά Μ200 της DJI είναι επίσης εγκεκριμένη κατά IP44 τουλάχιστο, που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι ασφαλή για χρήση σε συνθήκες ελαφριάς βροχής, χιονιού ή ομίχλης.


Έτσι και αλλιώς, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης όταν καλούνται να δράσουν δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν για ένα ηλιόλουστο απόγευμα.

Η Zenmuse XT2 της DJI κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία θερμικών αισθητήρων, τη FLIR. Φέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά που έχουν και οι θερμικοί αισθητήρες στρατιωτικής χρήσης της FLIR αλλά σε μικρότερη και οικονομικότερη μορφή. H XT2 είναι παράλληλα και μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή με επαυξημένο ψηφιακό ζουμ που σας εξασφαλίζει επιπλέον λεπτομέρειες στις απεικονίσεις σας.




Μια άλλη λύση είναι η MicaSense RedEdge-M. O αισθητήρας αυτός είναι προσανατολισμένος περισσότερο προς τις εργασίες τηλεπισκόπησης για την Γεωργία Ακριβείας, με το χαρακτηριστικό πολυφασματικό σχεδιασμό της που περιλαμβάνει πέντε ζώνες φάσματος: το οπτικό (RGB κόκκινο-πράσινο-μπλε), το Red-Edge (κόκκινο άκρο - εξ ου και το όνομα) και το NIR (κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία). Αυτό δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να συλλέξουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων με μια και μόνο υπερπτήση.


Η ταχύτητα συλλογής δεδομένων είναι κρίσιμη όταν κάποιος ασχολείται με πολλές μεταβλητές όπως ένας τυπικός αγρότης παραγωγός.

Συνοψίζοντας!


Για να βρείτε τη σωστή λύση για εσάς, οφείλετε να έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας τι χρήση θέλετε να κάνετε και τι επίπεδο ακρίβειας χρειάζεστε. Για παράδειγμα, ένας βασικός παράγοντας είναι η θερμική ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής. Μια μεγαλύτερη ευαισθησία προσφέρει μεγαλύτερες αντιθέσεις σε μια εικόνα. Επομένως, εάν σχεδιάζετε μόνο να μετράτε αγελάδες σε χωράφια, τότε χρειάζεστε χαμηλότερη ευαισθησία σε σύγκριση με την παρακολούθηση ενός εργοταξίου παραγωγής ενέργειας ή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες μεταβλητές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη από την άποψη της ακρίβειας και της ανάλυσης, όπως συμβαίνει και με τις τυπικές οπτικές κάμερες RGB.

Σήμερα η εξερεύνηση του αόρατου θερμικού κόσμου έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ!


Θέλετε να μάθετε περισσότερα;


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε πως τα ΣμηΕΑ μπορούν να σας βοηθήσουν στη διενέργεια επιθεωρήσεων.

 


* Το άρθρο είναι μετάφραση από ανάρτηση στο blog της εταιρείας COPTRZ.com που δημοσιεύτηκε στις 6/12/2018. Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του μορφή εδώ. Για τη μετάφραση Μάριος Πραπόπουλος.


397 Προβολές

Comments


bottom of page