top of page
Εικόνα συγγραφέαΜάριος Πραπόπουλος

Γεωργικά Drones: Η επανάσταση που ήρθε και πως να γίνετε κομμάτι της.

Έγινε ενημέρωση: 13 Απρ 2021


Η τεχνολογία των drone είναι μια καινοτομία που αγγίζει την κοινωνία στο σύνολό της, μεταμορφώνοντας τη ζωή μας και τον τρόπο που δουλεύουμε. Ο γεωργικός κλάδος αγκαλιάζει και αυτός την νέα αυτή τεχνολογία μεταμορφώνοντας τη σύγχρονη γεωργία.



Drones υψηλής τεχνολογίας επιτρέπουν στους αγρότες και στους πιλότους που τα χειρίζονται να αυξήσουν την αποδοτικότητα ενός αγροκτήματος. H χρήσεις των γεωργικών drone βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το βλαστικό κύκλο, από τη φύτευση, την βλαστική εξέλιξη, τον ψεκασμό έως και τη συγκομιδή. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη χαρτογράφηση της άρδευσης και σε πολλούς ακόμη τομείς συμπεριλαμβανομένης και της κτηνοτροφίας.


Παρακάτω, θα εξετάσουμε σε βάθος την αγορά των γεωργικών drone και τις πολλές εφαρμογές τους, θα ρίξουμε μια ματιά στο συναρπαστικό μέλλον αυτής της βιομηχανίας και θα συζητήσουμε τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε ως πιλότος γεωργικών drone.



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟ DRONE & ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ;


Τα γεωργικά drone συμβάλλουν στην επίτευξη και τη βελτίωση της γεωργικής πρακτικής που είναι γνωστή σήμερα ως Γεωργία Ακριβείας (ΓΑ).


Αυτή η προσέγγιση στη διαχείριση της γεωργίας βασίζεται στην παρατήρηση, τη μέτρηση και τη λήψη μέτρων που βασίζονται σε δεδομένα πραγματικού χρόνου αναφορικά με τις καλλιέργειες και τα ζώα. Η ΓΑ εξαλείφει την ανάγκη για υποθέσεις στη σύγχρονη γεωργία, δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα να μεγιστοποιούν αποδόσεις, να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τη συνολική λειτουργία ενός αγροκτήματος & ταυτόχρονα να βελτιώνουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους.


Τα τελευταία χρόνια το κόστος των γεωργικών drones έχει μειωθεί ραγδαία, γεγονός που οδήγησε σε μια έκρηξη της χρήσης τους στη γεωργία καθώς η επένδυση σε αυτά είναι πλέον σχετικά εύκολη. Ως αποτέλεσμα η αγορά των γεωργικών drone αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 38% τα επόμενα χρόνια.


Σήμερα υπάρχουν πολλαπλές χρήσεις για τα γεωργικά drones, όπως:

  • Επισκόπηση εκτάσεων και καλλιεργειών.

  • Έλεγχος για ζιζάνια και τοπική εφαρμογή θεραπειών.

  • Παρακολούθηση της συνολικής υγείας μιας καλλιέργειας.

  • Διαχείριση ενός ζωικού κεφαλαίου και παρακολούθηση της υγείας του.

Τα γεωργικά drone είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες όπως φασματικές & υπέρυθρες κάμερες, συστήματα GPS και αυτόνομης πλοήγησης, προγραμματιζόμενους ελεγκτές πτήσης και αυτοματοποιημένο σχεδιασμό πτήσεων. Επιπλέον, με τα ειδικά σχεδιασμένα λογισμικά επεξεργασίας δεδομένων που υπάρχουν στην αγορά, η οποιαδήποτε πληροφορία που συλλέγουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για καλύτερες διαχειριστικές αποφάσεις.



DRONES & ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΙΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ ΣΧΕΣΗ!


Με την εφαρμογή της τεχνολογίας των drone, οι αγρότες και οι γεωργικές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους, να εξοικονομήσουν χρόνο και να λάβουν διαχειριστικές αποφάσεις που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στις εκμεταλλεύσεις τους.


Υπάρχουν πολλοί και πολύπλοκοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας γεωργικής εκμετάλλευσης όπως η πρόσβαση στο νερό, το μεταβαλλόμενο κλίμα, ο άνεμος, η ποιότητα του εδάφους, η παρουσία ζιζανίων και εντόμων, η χωρική και χρονική παραλλακτικότητα του εδάφους και πολλά άλλα. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες σήμερα στρέφονται προς την τεχνολογία αιχμής για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά και για να βρίσκουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Αποκτώντας πρόσβαση σε πληθώρα δεδομένων λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, βελτιώνουν αποδόσεις και αυξάνουν τη συνολική κερδοφορία τους.


Τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις αποδόσεις των καλλιεργειών, την ποιότητα του εδάφους, τις μετρήσεις θρεπτικών συστατικών, τα αποτελέσματα των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, των βροχοπτώσεων και πολλά άλλα και για την υγεία ζώων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να αποκτηθεί μια ακριβέστερη εικόνα των υφισταμένων ζητημάτων, καθώς και για να επιλέξετε τις πλέον κατάλληλες ενέργειες βασιζόμενοι σε πραγματικά & αξιόπιστα δεδομένα.


Η γεωργική βιομηχανία δεν είναι ξένη προς τις μεταβαλλόμενες τεχνολογικές τάσεις για τη βελτίωση των αποδόσεων της (βλ. εκμηχάνιση γεωργίας τον περασμένο αιώνα, τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές κ.α.). Η χρήση των αεροσκαφών στη γεωργία είναι το επόμενο τεχνολογικό κύμα που θα βοηθήσει τις γεωργικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες απαιτήσεις του μέλλοντος.



ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ DRONES: 6 ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ



Η χρήση των drones στη γεωργία ήρθε για να μείνει. Τα drones σας επιτρέπουν να ολοκληρώνετε σε ελάχιστο χρόνο κάποιες χρονοβόρες και δύσκολες εργασίες, μειώνοντας παράλληλα το κόστος τους.


Να είστε επίσης σίγουροι ότι οι τρέχουσες χρήσεις των γεωργικών drone θα συνεχίσουν να εξελίσσονται καθώς η βιομηχανία ωριμάζει και εισάγονται ακόμη πιο νέες τεχνολογίες στο χώρο. Επί του παρόντος, υπάρχουν κάποιες βασικές χρήσεις των γεωργικών drone, τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω:



1. Ανάλυση εδάφους και εκτάσεων


Τόσο στην αρχή, στο μέσο αλλά και κατά το τέλος ενός καλλιεργητικού κύκλου τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση χρήσιμων δεδομένων γύρω από την ποιότητα του υπάρχοντος εδάφους. Με την δημιουργία μιας τρισδιάστατης απεικόνισης ενός αγροκτήματος, είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την ποιότητα του εδάφους, τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών ή ακόμη και να οριοθετήσουμε άγονες ζώνες σε αυτό.


Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να καθορίσουν τα πιο αποτελεσματικά πρότυπα για τη φύτευση, τη διαχείριση των καλλιεργειών, το έδαφος και άλλα. Η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών των καλλιεργειών.



2. Φύτευση σπόρων


Η σπορά μέσω drone είναι μια σχετικά νεότερη τεχνολογία και όχι τόσο ευρέως διαδεδομένη, αλλά ορισμένες εταιρείες πειραματίζονται ήδη με αυτή. Ουσιαστικά, οι κατασκευαστές πειραματίζονται με προσαρμοσμένα συστήματα που έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν σπόρους από αέρος σε προετοιμασμένο έδαφος.


Αρκετές drone start-ups έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη μοναδικών τεχνολογιών για να βοηθήσουν σε ένα ευρύ φάσμα οικολογικών και γεωργικών θεμάτων. Για παράδειγμα, η εταιρεία DroneSeed που ειδικεύεται στη δασοκομία, χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν έως και 25kg ωφέλιμου φορτίου, όπως σπόροι δέντρων, ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα και νερό ανά πτήση αεροσκάφους, για να βοηθήσουν στην αναδάσωση και την ανασύσταση γαιών.


Αυτή η τεχνολογία συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της ανάγκης για φύτευση από εδάφους, η οποία μπορεί να είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και εντάσεως εργασίας. Η ίδια αυτή τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα τυπικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μειώνοντας τους χρόνους φύτευσης και το κόστος εργασίας.



3. Ψεκασμός κάλυψης & σημειακός από αέρος


Οι καλλιέργειες απαιτούν συνεχή λίπανση και ψεκασμό προκειμένου να διατηρηθούν υψηλές οι αποδόσεις τους. Παραδοσιακά αυτό γινόταν χειροκίνητα, με οχήματα ή ακόμα και με επανδρωμένα αεροπλάνα. Αυτές οι μέθοδοι δεν ήταν μόνο αναποτελεσματικές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον, αλλά και πολύ δαπανηρές.


Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εξοπλισμένα με δεξαμενές, οι οποίες μπορούν να γεμίσουν με λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά (DJI Agras Mg-1P). Η χρήση drones για ψεκασμό καλλιεργειών είναι πολύ πιο ασφαλής και αποδοτική οικονομικά. Τα ψεκαστικά drones λειτουργούν με πλήρη αυτονομία και προγραμματίζονται για να εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια και διαδρομές.


Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια προσβολή από μύκητες σε μια συγκεκριμένη περιοχή μιας καλλιέργειας, τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τοπικά το πρόβλημα. Με την ταχύτητα με την οποία μπορούν να λειτουργήσουν τα αεροσκάφη, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πιθανά προβλήματα πριν εξαπλωθούν σε ένα ολόκληρο χωράφι.


Ο σημειακός ψεκασμός των καλλιεργειών ήταν πάντα εξαιρετικά δύσκολος. Αν εντοπιστεί πρόβλημα με ζιζάνια ή με κάποια συγκεκριμένη καλλιέργεια, συνήθως ψεκάζεται ολόκληρη την έκταση. Η πρακτική αυτή προκαλεί τεράστιο χάσιμο χρόνου και πόρων, καθώς κάποιος θα πρέπει να περπατήσει σε ολόκληρη την έκταση, συν το συνολικό κόστος των φυτοφαρμάκων και το σχετικό περιβαλλοντικό κόστος της χρήσης χημικών. Με το σημειακό ψεκασμό μέσω drones, το ίδιο έργο μπορεί να επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με λιγότερο χρηματικό κόστος και ασφαλώς μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος.



4. Χαρτογράφηση καλλιεργειών και τοπογραφία


Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών drone είναι η ευκολία χρήσης και η αποτελεσματικότητα τους σε εκτατικές καλλιέργειες. Στο παρελθόν, δορυφορικές εικόνες και αεροπλάνα χρησιμοποιούνταν για την αποτύπωση μιας εκτατικής καλλιέργειας ή ενός μεγάλου αγροκτήματος, για τον εντοπισμό προβλημάτων.


Ωστόσο, αυτές οι εικόνες ενώ είχαν υψηλό κόστος, δεν είχαν την ακρίβεια που προσφέρουν τα drones. Σήμερα, μπορείτε όχι μόνο να αποκτήσετε υλικό σε πραγματικό χρόνο αλλά να παρακολουθείτε ζωντανά την εξέλιξη μιας καλλιέργειας. Με τη χαρτογράφηση και την τηλεπισκόπηση, οι αποφάσεις τώρα παίρνονται βάσει δεδομένων πραγματικού χρόνου & όχι βάσει παρωχημένων εικόνων ή εικασιών σχετικά με παραδοσιακές πρακτικές.


Με φασματικούς αισθητήρες (π.χ. NIR) μπορείτε πραγματικά να διαπιστώσετε την υγεία των φυτών με βάση την ανάκλαση του φωτός από τα φυλλώματα, αποκτώντας μια συνολική εικόνα για την υγεία ενός αγροκτήματος. Μπορείτε επίσης να κατανείμετε τη χρήση γης με βάση τον τύπο καλλιέργειας, να παρακολουθήσετε τον κύκλο ζωής της καλλιέργειας σας & να αποκτήσετε λεπτομερείς χάρτες GPS αυτής.


Το τελικό αποτέλεσμα είναι απλό, τα drones μπορούν να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση της χρήσης γης και πόρων και να βοηθήσουν τους αγρότες να προσδιορίσουν καλύτερα τις τοποθεσίες φύτευσης.



5. Παρακολούθηση & διαχείριση άρδευσης


Η άρδευση μιας έκτασης μπορεί να κρύβει πολλά προβλήματα. Με όλες αυτές τις αρδευτικές σωληνώσεις, τις ενώσεις και τις διακλαδώσεις, είναι βέβαιο οτι ζητήματα προκύπτουν. Αεροσκάφη εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα άρδευσης & περιοχές που λαμβάνουν πολύ λίγη ή υπερβολική υγρασία.


Με αυτές τις πληροφορίες, οι φυτεύσεις μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα για να μεγιστοποιηθεί η αποστράγγιση, να συμμορφώνονται με τη φυσική απορροή γης και να αποφεύγεται η συγκέντρωση νερού, η οποία μπορεί να προκαλεί ζημιές στις ευαίσθητες καλλιέργειες.


Το νερό και τα αρδευτικά θέματα δεν είναι μόνο δαπανηρά, αλλά μπορούν επίσης να καταστρέψουν την απόδοση ενός αγροκτήματος. Μέσω της τηλεπισκόπισης με drone, αυτά τα ζητήματα μπορούν να εντοπιστούν πριν γίνουν ενοχλητικά.



6. Παρακολούθηση της κτηνοτροφίας σε πραγματικό χρόνο


Ορισμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες που επιτρέπουν σε έναν και μόνο πιλότο να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί ένα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο. Αυτό επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν τα κοπάδια τους με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, σε ελάχιστο χρόνο και με λιγότερο προσωπικό & πόρους.


Ένας πιλότος μπορεί να ελέγξει γρήγορα ένα κοπάδι για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν τραυματισμένα ή αγνοούμενα ζώα, καθώς και να δει τα ζώα που γεννούν. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούν εύκολα και με σιγουριά απομακρυσμένα κοπάδια, μια δαπανηρή και χρονοβόρα εργασία έως σήμερα.


Επιπλέον, η θερμική απεικόνιση θα βοηθήσει και στην αναγνώριση πιθανών θηρευτών, το οποίο μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για ορισμένους ιδιοκτήτες γεωργικών εκμεταλλεύσεων.



Ξεκινήστε μια σταδιοδρομία ως πιλότος αγροτικών drone


Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί υπάρχει τόσο πολύς ενθουσιασμός γύρω από γεωργικά drones. Οι αγρότες και οι γεωργικές επιχειρήσεις που αγκαλιάζουν τα drone αποκτούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς που δεν το κάνουν.


Ως αποτέλεσμα, οι πιστοποιημένοι πιλότοι γεωργικών drone θα γίνουν βασικά στελέχη των εταιρειών αυτών. Πρόκειται για μια συναρπαστική καριέρα & για ένα επάγγελμα του μέλλοντος που βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, καθώς ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας μέχρι σήμερα είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων πιλότων.


Ευτυχώς, στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν αρκετές σχολές πιλότων όπου μπορείτε να αποκτήσετε το δίπλωμά σας. Μόλις πιστοποιηθείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την επιτυχή εφαρμογή των ικανοτήτων σας, όπως:

  • Να παρέχετε συμβουλευτικές υπηρεσίες, να αξιολογείτε αγροκτήματα & να προτείνετε βελτιώσεις στη διαχείριση αγροκτημάτων με βάση θερμικές/φασματικές απεικονίσεις & τα τρισδιάστατα μοντέλα επιφανειών.

  • Να δημιουργήσετε αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου για υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις, για τη διαχείριση φύτευσης, του ψεκασμού και της καθημερινής διαχείρισης ενός αγροκτήματος.

  • Να παρέχετε υπηρεσίες τακτικής παρακολούθησης καλλιεργειών, ψεκασμού και να παρέχετε λεπτομερείς αναλύσεις για τη μεγιστοποίηση των γεωργικών αποδόσεων.

  • Να απασχοληθείτε σε μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις & παραγωγούς που χρειάζονται έναν εξειδικευμένο πιλότο στο δυναμικό τους.

  • Να δημιουργείτε λεπτομερείς εδαφικούς χάρτες για χρήση εταιρειών που ασχολούνται με τη γη (πχ. κατασκευή και τοποθέτηση χλοοτάπητων) όπως και άλλων υπαίθριων μονάδων διαχείρισης γης.

  • Να διεξάγετε εμπεριστατωμένες ερευνητικές μελέτες για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα φυτών και καλλιεργειών υπό διαφορετικές καιρικές και κλιματικές συνθήκες.

Το μέλλον του βιομηχανικού κλάδου των drone είναι λαμπρό. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν και των επιχειρηματικών ευκαιριών που θα παρουσιάζονται (εργολαβίες, συμβόλαια) θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η υιοθεσία της τεχνολογίας drone θα γίνεται όλο και πιο επικρατούσα.



Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον για τα αγροτικά drones;


Έχετε ήδη δει το ευρύ φάσμα εφαρμογών αναφορικά με τα αγροτικά drones. Στο ακόλουθο infographic ακολουθεί μια σύνοψη των εφαρμογών αυτών, εμπλουτισμένο και με μερικές προβλέψεις για το μέλλον:



Όπως τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, μπορείτε να αναμένετε οτι και ο κλάδος των γεωργικών drones θα εξελιχθεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Σύντομα θα μιλάμε για ολόκληρους στόλους αυτόνομων αεροσκαφών, υβριδικών εναέριων και επίγειων στόλων συλλογής δεδομένων, που θα 'αλωνίζουν' στα χωράφια μας. Το μέλλον αυτής της βιομηχανίας βρίσκεται στα χέρια των διορατικών αγροτών και των σωστά εκπαιδευμένων πιλότων.

Καθώς οι οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, όσο και των ίδιων ψεκαστών θα γίνονται όλο και πιο αυστηρές, τόσο οι βέλτιστες πρακτικές και η τεχνολογία αισθητήρων θα συνεχίζουν να εξελίσσονται. Συνάμα θα εξελίσσονται και οι εφαρμογές των drone για τη γεωργία.



 

Μάριος Πραπόπουλος BEng, MSc

CEO, PRAPOPOULOS

Founder, Farm in the City (www.farminthecity.com)



Comments


bottom of page