Οδηγός αρχαρίων για λογισμικά χαρτογράφησης με drone

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2021(Ο ακόλουθος οδηγός είναι ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από άρθρο του Zacc Dukowitz που αναρτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 2017 στο https://www.dronepilotgroundschool.com/. Το άρθρο στην αρχική του μορφή μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.)Ο πόρος αυτός δημιουργήθηκε για να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα πώς χρησιμοποιούνται τα drones στη χαρτογράφηση γεωγραφικών δεδομένων σήμερα & να σας παράσχει κάποια πληροφόρηση για τα λογισμικά χαρτογράφησης που υπάρχουν, αν σκέφτεστε να προσθέσετε τη τις χαροτγραφήσεις στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών που μπορείτε να προφέρετε σαν πιλότοι ΣμηΕΑ.

Σήμερα τα ΣμηΕΑ μας βοηθούν να χαρτογραφούμε μεγάλες περιοχές με γρήγορο και οικονομικό τρόπο. Μας παρέχουν δεδομένα που βοηθούν στην επιτάχυνση των ροών εργασίας για μια πληθώρα εφαρμογών.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο μόνος τρόπος να αποκτηθεί ένας αεροφωτογραφικός χάρτης υψηλής ακρίβειας και ανάλυσης ήταν να πετάξει πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος ένα επανδρωμένο αεροσκάφος ή να έχουμε πρόσβαση σε ένα δορυφορικό σύστημα. Ωστόσο, οι εξελίξεις στις δυνατότητες των ΣμηΕΑ σε συνάρτηση με το χαμηλό λειτουργικό τους κόστος, έκαναν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εναέριους χάρτες εύκολη στο ευρύ κοινό.


Ας δούμε πιο προσεκτικά.


Χαρτογράφηση με drone ανά βιομηχανικό κλάδο


Κατασκευές

Ο κλάδος των κατασκευών επωφελείται πολύ από τη χαρτογράφηση με ΣμηΕΑ. Οι παραγόμενοι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τακτική ενημέρωση των πελατών σας στον κλάδο των κατασκευών σχετικά με την πρόοδο των έργων τους (π.χ. χωματουργικές εργασίες κλπ), την ανάλυση αποθεμάτων πρώτων υλών σε οικοδομικά υλικά (χώματα, χαλίκι) ή ακόμα και τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των εργοταξίων. Αυτοί οι χάρτες βοηθούν τους κατασκευαστές να κατανοήσουν τη "μεγάλη εικόνα" και βοηθούν στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Χωροταξία

Οι επαγγελματίες τοπογράφοι μηχανικοί είναι ένας κλάδος που επωφελείται κυρίως από την εναέρια χαρτογράφηση. Η δουλειά τους είναι να λαμβάνουν ακριβείς μετρήσεις σε τεμάχια γης προκειμένου να προσδιοριστούν τα όρια & τη μορφολογία τους. Τα δεδομένα που συλλέγουν τα ΣμηΕΑ βοηθούν στη δημιουργία χαρτών, τοπογραφικών οικοπέδων και νομικής τεκμηρίωσης. Με τη χαρτογράφηση να αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος της δουλειάς τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φωτογραμμετρία των ΣμηΕΑ είναι χρήσιμη για το επάγγελμά τους. Οι τοπογράφοι μπορούν να αποκτήσουν έναν πολύ ακριβή χάρτη με φωτογραμμετρία που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα 3D τοπογραφικό χάρτη με δεδομένα περιγράμματος - μια διαδικασία που ήταν εξαιρετικά κουραστική στο παρελθόν. Με την τεχνογνωσία τους και την κατοχή εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, όπως είναι οι μονάδες GPS RTK, οι μηχανικοί μπορούν να παράγουν εξαιρετικά ακριβείς χάρτες για τους πελάτες τους. Η αποτελεσματικότητα που τους προσφέρουν τα ΣμηΕΑ επιταχύνει την εργασία & βοηθά στη ροή της.

Σημαντικό: Πολλές λύσεις χαρτογράφησης με ΣμηΕΑ μπορεί να είναι σε θέση να δημιουργήσουν αυτόματα ποιοτικά τοπογραφικά. Ωστόσο, σας συνιστούμε να ΜΗΝ διαφημίζετε ότι μπορείτε να παρέχετε υπηρεσίες τοπογραφίας εκτός και είστε διπλωματούχος τοπογράφος μηχανικός ή εργάζεστε για εταιρεία με αυτό το σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, απευθυνθείτε στο αρμόδιο περιφερειακό υποκατάστημα του ΤΕΕ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακίνητα

Οι αεροναυτικοί χάρτες είναι χρήσιμοι για να βοηθήσουν στην πώληση γης. Για όσους σκέπτονται να αγοράσουν μεγάλα αγροτεμάχια, ένας ενημερωμένος εναέριος χάρτης μπορεί να έχει μεγάλη αξία για να προσδιορίσει εάν το ακίνητο είναι κατάλληλο για αυτούς. Εάν έχετε δει ποτέ μια τυποποιημένη δορυφορική εικόνα, γνωρίζετε ότι η λεπτομέρεια συχνά λείπει. Μια χαρτογράφηση με ΣμηΕΑ μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα σαφήνειας. Ένας πολύ λεπτομερής αεροναυτικός χάρτης επιτρέπει την κατανόηση των λεπτομερειών μιας ιδιοκτησίας χωρίς να απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να είναι εκεί προσωπικά. Με τη βοήθεια ενός τοπογράφου μηχανικού, τα περιγράμματα και τα ακριβή σύνορα των ιδιοκτησιών μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα στους χάρτες αυτούς.Το DroneDeploy είναι μια καλή επιλογή λογισμικού για ακίνητα, λόγω της ευκολίας χρήσης του και επειδή δημιουργήθηκε (εν μέρει) για αυτό το είδος εργασίας.

Εξόρυξη

Ένας κλάδος που ήδη αγκαλιάζει τη χαρτογράφηση με ΣμηΕΑ είναι ο μεταλλευτικός κλάδος. Οι ενημερωμένοι και λεπτομερείς χάρτες που λαμβάνονται σε συχνά και τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των αποθεμάτων, την αποστράγγιση των υδάτων, την ανίχνευση της διάβρωσης και τη διαχείριση των κοιτασμάτων και των χωματουργικών μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων. Οι συνεχώς ενημερωμένοι χάρτες μπορούν να δώσουν στους διαχειριστές καλύτερη επίγνωση της κατάστασης που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.

Επιθεώρηση κατοικιών

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η εναέρια επιθεώρηση γίνεται ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανίας ΣμηΕΑ. Οι πιλότοι χρησιμοποιούν κυρίως κάμερες RGB για να επιθεωρούν οικιστικές περιοχές. Μη τη χρήση φωτογραμμετρίας αυτή η επιθεώρηση υποβοηθείται στα μέγιστα. Σε μικρή κλίμακα, τα αεροσκάφη μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη της οροφής ενός σπιτιού και οι αισθητήρες RGB όπως και θερμικοί IR μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σημείων με διαρροές θερμότητας ή κακής μόνωσης. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, για παράδειγμα, η βιομηχανία ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιήσει εναέριους χάρτες για να επιθεωρήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, εντοπίζοντας προβληματικά σημεία στους ηλιακούς συλλέκτες με τη βοήθεια υπέρυθρων απεικονίσεων. Οι Raptor Maps ή το DroneMapper είναι καλές επιλογές λογισμικού για να εργασίες επιθεώρησης.

Γεωργία


Η βιομηχανία με τις μεγαλύτερες δυνατότητες χαρτογράφησης & εναέριας επισκόπησης είναι η γεωργία. Επί του παρόντος, η γεωργία προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος τομέας με εύρος χρήσης για τα ΣμηΕΑ.


Οι χάρτες ΣμηΕΑ παρέχουν στους παραγωγούς την ευχέρεια να επιθεωρούν σε ελάχιστο χρόνο τις καλλιέργειες τους, να τους παρέχουν κρίσιμα στοιχεία & να τους καθοδηγούν στη λήψη αποφάσεων. Χρησιμοποιώντας εικόνες NDVI (δείκτες βλάστησης), ένας παραγωγός με κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να πιστοποιήσει την υγεία του χωραφιού του και να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. Αντί να περιδιαβαίνετε ολόκληρη την φυτεία σας με τα πόδια ή να τη διασχίζετε με ένα τρακτέρ, μια απλή υπερπτήση με ΣμηΕΑ μπορεί να παράξει ένα λεπτομερή χάρτη της καλλιέργειας και να επισημαίνει περιοχές προβλημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στη γεωργία μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών και τελικά, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Ορισμένες μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με τη γεωργία περιλαμβάνουν το DroneDeploy με την εφαρμογή Field Scanner, τον χαρτογράφο ακριβείας Precision Hawk και το λογισμικό PIX4DAG της Pix4D.Υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα & περιπτωσιολογικές μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί εξοικονομούν χρήματα με την εναέρια επισκόπηση. Είτε προλαβαίνοντας επιμολύνσεις από αρρώστιες ή ζιζάνια στην αρχή τους, είτε αξιολογώντας άμεσα ζημιές μετά από καταιγίδες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Θυμηθείτε οτι τα ΣμηΕΑ δεν επηρεάζονται από την κατάσταση στο έδαφος για να 'μπουν' σε ένα χωράφι.

Δασοκομία & Κτηνοτροφία

Η χαρτογράφηση με ΣμηΕΑ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δασική βιομηχανία. Με λεπτομερείς χάρτες, η παράνομη υλοτομία μπορεί να ανιχνευθεί και να εντοπιστεί, μπορεί να καθοριστεί ο αριθμός των δένδρων, η υγεία ενός δάσους και μπορεί να παρακολουθείται η εξέλιξή του. Χρησιμοποιώντας εικόνες NDVI, μπορούν να παρακολουθούνται περιοχές ξηρής βλάστησης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Οι χάρτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αναγνώριση των νεκρών δέντρων, αποκαλύπτοντας πόσο μια συγκεκριμένη ασθένεια έχει επηρεάσει ένα δάσος.

Μπορούν ακόμη να αναγνωρίζονται πληθυσμοί ζώων (θηλαστικά) και να υπολογίζεται με ακρίβεια η πανίδα στα δάση. Η χρήση ΣμηΕΑ έχει εφαρμογές και στην κτηνοτροφία.