Στην Ινδία στρέφονται στα drones για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας
top of page

Στην Ινδία στρέφονται στα drones για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας

Έγινε ενημέρωση: 13 Απρ 2021



Στο Ινδικό κρατίδιο της Μαχαράστρα (κάτι ανάλογο με τις δικές Περιφέρειες) στρέφονται στα drones προκειμένου να αυξήσουν τη γεωργική τους παραγωγή με τη βοήθεια τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.


Η τοπική κυβέρνηση της Μαχαράστρα αναζητούσε εδώ και μερικούς μήνες μια συνεργασία στο χώρο της Γεωργίας Ακριβείας και των drone. Σε ένα workshop που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, μελετήθηκε η διαδικασία της εναέριας χαρτογράφησης για την άρδευση και τη γεωργική χρήση γενικότερα.



Χαρτογράφηση με Drone για τη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης


Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Μαχαράστρα υπέγραψε μια σύμπραξη με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) Κέντρο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, για τη διερεύνηση της χρήσης αεροσκαφών σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο Timothy Reuter, επικεφαλής του χαρτοφυλακίου WEF για τα drones και τον Εναέριο Χώρο του Αύριο, δήλωσε ότι με τους αγρότες να υποφέρουν από ξηρασία, η χαρτογράφηση των αγροτικών εκτάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης και των γεωργικών αποδόσεων.



Οι φασματικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από drones, σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη και το deep learning, συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσης σχετικά με την υγεία των φυτών, τις συνθήκες του εδάφους και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της απόδοσης μιας καλλιέργειας. - Φωτογραφία: India Flying Labs

Σύμφωνα με τον Dr. Ruchi Saxena, διευθυντή της Ιndia Flying Labs, που αποτελλεί τμήμα της WeRobotics, οι αγρότες στα χωριά της ζώνης Dahanu-Palghar στη Μαχαράστρα εκπαιδεύονται στην εφαρμογή προηγμένων και βιώσιμων τεχνολογιών στις εκτάσεις που καλλιεργούν.


Οι χωρικοί έχουν μάθει για την αμειψισπορά, την υδροπονία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων, τη βιολογική γεωργία και την βιο-προστασία των καλλιεργειών. Εκτός από αυτό, αυτοί οι αγρότες χρησιμοποιούν τεχνολογίες τηλεπισκόπησης μέσω drones στις φάρμες και τους οπωρώνες τους.



Πρόβλεψη απόδοσης μιας καλλιέργειας


Οι φασματικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από drones, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και το deep learning, συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσης για την υγεία των φυτών, τις συνθήκες του εδάφους και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της καλλιεργητικής απόδοσης, πρόσθεσε o Dr. Saxena.


Εξηγώντας περαιτέρω πώς η τεχνολογία των drone θα φέρει αλλαγές στους αγρότες, ο Dr. Saxena δήλωσε ότι κάθε μεμονωμένο φυτό θα μπορεί να εντοπίζεται ξεχωριστά & να αναλύεται χρησιμοποιώντας μεθόδους ΓΑ (Γεωργίας Ακριβείας) κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των καταπονημένων φυτών (stressed plants). Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες μπορούν να αναλαμβάνουν δράση νωρίς και να αποτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών σε άλλες καλλιέργειες.



Δεδομένα τηλεπισκόπησης


Τα δεδομένα που συλλέγονται από τα drones συνδυάζονται με δορυφορικά δεδομένα τηλεπισκόπησης. Επιπροσθέτως δεδομένα αισθητήρων εδάφους μπορούν να παράσχουν πρακτικές γνώσεις για να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα για να αποφεύγονται απώλειες από ασθένειες, να βελτιστοποιείται η άρδευση και να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των απρόβλεπτων εποχιακών διακυμάνσεων.



35 Νεοσύστατες επιχειρήσεις drone στην Ινδία


Τα αεροσκάφη μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να υπολογίσουν τα ακριβή όρια των χωραφιών τους, να ταξινομήσουν τα είδη των καλλιεργειών τους και να οργανώσουν τις διαδικασίες μιας συγκομιδής. Στην Ινδία, υπάρχουν πάνω από 35 νεοσύστατες επιχειρήσεις στο χώρο των drones που εργάζονται πάνω στη βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών και στη μείωση των τιμών των γεωργικών αεροσκαφών.



Κόστος των αεροσκαφών


Ωστόσο, το κόστος των αεροσκαφών είναι μια πρόκληση για τους αγρότες στην Ινδία. Είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για αυτούς η λήψη υπηρεσιών τηλεπισκόπησης από μια εταιρεία παροχής τέτοιων υπηρεσιών για ένα μικρό χωράφι σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Σύμφωνα με τον Dr. Saxena, οι μικροί αγρότες θα πρέπει να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να σχηματίσουν μια ομάδα και να αποκτήσουν δικά τους drones. Αυτή τη στιγμή, οι μικρομεσαίοι αγρότες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν drones λόγω του σχετικά υψηλού κόστους απόκτησης, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Pigeon Innovative που εδρεύει στη Βομβάη.


Οι τιμές των γεωργικών drone, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες για την ανάλυση του εδάφους, την τηλεπισκόπηση, τη φύτευση, τον ψεκασμό και την άρδευση, ξεκινούν από περίπου $2.000 και μπορούν να ανέλθουν μέχρι και σε $15.000. Ακόμη και όταν ένας αγρότης είναι σε θέση να αγοράσει ένα drone, πρέπει να υπολογίζει και στο κόστος αντικατάστασης των μπαταριών μετά από περίπου 600 φορτίσεις.


Έλλειψη εκπαιδευμένων πιλότων / Νομικό Πλαίσιο


Εκτός από την έλλειψη τεχνογνωσίας και τον οικονομικό παράγοντα, η έλλειψη εκπαιδευμένων πιλότων αποτελεί σημαντικό παράγοντα περιορισμού της ανάπτυξης της αγοράς UAV στην Ινδία.


Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ινδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εξειδικευμένη πολιτική για τα drone, μέσω της οποίας επιτρέπεται η χρήση drone γεωργικών εφαρμογών, που γειτνιάζουν σε μεγάλα έργα υποδομών (δρόμους, γέφυρες κλπ).


 

Συμπεράσματα


Η Γεωργία Ακριβείας δεν αφορά μόνον αγρότες ανεπτυγμένων χωρών. Χώρες με σαφώς υποδεέστερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τη δική μας επενδύουν στη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας. Η χρήση νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πληθυσμών της υπαίθρου μέσα από μια διαδικασία μείωσης εισροών στα χωράφια, με ταυτόχρονη βελτίωση τόσο των αποδόσεων όσο και της ποιότητας των παραγόμενων αγαθών. Η εισαγωγή της τεχνολογίας στα χωράφια μπορεί να αναζωογονήσει πληθυσμιακά την ύπαιθρο δίνοντας κίνητρο στις νέες γενιές να παραμείνουν στις εστίες τους.


bottom of page