ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ: ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΗΛΟΔΕΝΔΡΩΝ ΜΕ DJI AGRAS T16 DRONES


Η παραγωγή μήλων στη Σερβία είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, ενώ την τελευταία δεκαετία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγροτική εκμετάλλευση σε ολόκληρη τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στη Ρωσία και την ΕΕ. Η απόδοση ανά 10 στρέμματα κυμαίνεται από 50 έως 70 τόνους. Παράγονται όλες οι ποικιλίες μήλων και για να επιτευχθούν οι καλύτερες αποδόσεις και ποιότητα καρπών εφαρμόζονται όλες οι γεωργικές τεχνικές. Μία από αυτές είναι και η αραίωση των καρπών, την οποία πραγματοποιήσαμε με drones.ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ


Κύριος στόχος της εφαρμογής ήταν η μείωση του αριθμού των καρπών στα κλαδιά των δέντρων, ο καλύτερος χρωματισμός και η ποιότητα των καρπών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

ΗΜ/ΝΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥ

5-8/5/2022

ΠΕΡΙΟΧΗ

Ogar,

Περιοχή Srem, Serbia

ΤΥΠΟΣ ΤΕΡΑΙΝ

Πεδινά με απαλές πλαγιές

(+/-5m ανά 200m)

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

13-25 C

ΕΚΤΑΣΗ ΨΕΚΑΣΜΟΥ

10 HA

(100 στρέμματα)

ΥΓΡΑΣΙΑ

45-60%

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΕΜΟΥ

2-4 m/s

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΕΜΟΥ

ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ

Καθώς είναι γνωστό οτι η επίδραση της χημικής ουσίας που θα χρησιμοποιηθεί αλλάζει ανάλογα με τη επικρατούσες θερμοκρασίες και καθώς επίσης η απόδοση του ψεκασμού πέφτει σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασίων λόγω της εξάτμισης στον αέρα, επιλέχθηκε η πρωινή εργασία κάτω από τους 30 βαθμούς. Η προσοχή στην ένταση του ανέμου ήταν απαραίτητη, καθώς ο ψεκασμός με ένταση ανέμου άνω των 2 μποφόρ μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο ψεκασμό και επιμόλυνση γειτονικών χωραφιών.


Έλεγχος ταχύτητας αέρα


ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΤΥΠΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

DJI Agras T16

ΕΚΔΟΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

v02.01.0312

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Intelligent Route Planning

με Manual Override

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2,5 m/s

ΥΨΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

2,5 m

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ

3,2 m

ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΑΝΑ ΕΚΤΑΡΙΟ

60 lt/ha

(60lt/10 στρέμματα)

ΕΙΔΟΣ ΜΠΕΚ

XR11001VS

Η γραμμική πορεία του αεροσκάφους ακολουθούσε τις γραμμες φύτευσης, καθώς ήταν σημαντικό το χημικό σκέυασμα να φτάσει σε κάθε κλαδί των δέντρων. Επομένως, η πτήση πραγματοποιήθηκε πάνω από κάθε σειρά και χρησιμοποιήθηκε ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα υγρού για αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, σε σχέση με τη συνήθη δοσολογία.